Natuurwerkdag bij Staatsbosbeheer in de Kop van Noord-Holland

Foto: Marleen Annema Fotografie

REGIO – Samen de handen uit de mouwen steken in de natuur, dat kan bij Staatsbosbeheer op zaterdag 6 november tijdens jaarlijkse Natuurwerkdag. Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur. In de Schoorlse Duinen kunnen deelnemers meehelpen om de heide open te houden. In het Dijkgatbos wordt gewerkt aan de bosranden. De werkzaamheden vinden plaats onder begeleiding van de boswachters. 

Een natuurlijke bosrand maken in het Dijkgatbos

Het Dijkgatbos heeft op sommige plekken nog vrij harde overgangen tussen het bos en de kruidenrijke graslanden eromheen. Tijdens de natuurwerkdag gaan de deelnemers op een van deze locaties werken langs de bosranden, aan een meer geleidelijke overgang. Dit betekent dat de (jonge) boompjes die daar opgekomen zijn gesnoeid en teruggezet gaan worden, zodat er meer licht op de bodem komt. Hierdoor komt er ruimte voor andere planten en struiken. Dit is belangrijk voor sommige soorten (broed)vogels, en voor veel insecten.

De heide opschonen in Schoorlse Duinen

Op de heide in de Schoorlse duinen gaan deelnemers aan de slag voor insecten, zandhagedissen en vogels op de hei. Jonge boompjes en struiken, zoals de Amerikaanse vogelkers worden verwijderd om de hei te behouden; anders groeit ze dicht. Door het heidegebied open te houden, worden veel soorten geholpen die in het open heidegebied hun thuis hebben. De bloeiende heide in augustus geeft bovendien voedsel aan de bijen.

Aanmelden voor de natuurwerkdag

De Natuurwerkdag is een initiatief van de twaalf provinciale Landschapsbeheerorganisaties. Elk jaar, op de eerste zaterdag van november, gaat heel Nederland helpen in de natuur. Het werk is geschikt voor iedereen die lichamelijk in goede conditie is. Ook kinderen vanaf circa 9 jaar zijn (onder begeleiding van een volwassene) welkom om mee te helpen.

Op elke locatie zijn er eenvoudige en toegankelijke klussen te doen. Ook is er op elke Natuurwerkdag-locatie een locatiecoördinator aan wie je vragen kunt stellen. Meer informatie en aanmelden via www.natuurwerkdag.nl.

Deel dit artikel