RTV West-Friesland

Politiek

Nog geen zicht op nieuwe coalitie Medemblik

MEDEMBLIK – Ook de tweede gespreksronde tussen informateur Erik Stegink en de fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeente Medemblik heeft nog geen witte rook opgeleverd. En of dit op korte termijn valt te verwachten is ook nog maar de vraag.

Onderling is er nog steeds wantrouwen en wil de ene partij weer niet met een andere partij in de coalitie en is het water bij de wijn doen om tot een coalitie te komen ook nog ver weg.  Tjeu Berlijn, fractievoorzitter van Hart voor Medemblik, wacht een moeilijke klus om de gezichten allemaal dezelfde kant op te krijgen.

Het is zelfs nog maar de vraag of Hart voor Medemblik, als winnaar van de verkiezingen, in de coalitie plaats gaat of kan nemen. Op een paar onderwerpen is het verschil in opvattingen groot, vooral het recycletarief kan een struikelblok worden. Hart voor Medemblik had het recycletarief en het afschaffen daarvan als 1 van hun speerpunten gemaakt tijdens de verkiezingscampagne.

Informateur Stegink zal zijn verslag gaan opmaken en naar Tjeu Berlijn sturen deze moet dan een beslissing nemen of er een nieuwe informateur gaat komen of dat hij de opdracht voor het vormen van een coalitie teruggeeft aan de gemeenteraad..  Het mag duidelijk zijn dat de gemeenteraad van de gemeente Medemblik deze maand nog geen nieuwe coalitie kan installeren.

Kijkend naar de mogelijkheden dan ligt het kijkend naar de verkiezingsuitslag dat er een coalitie van Hart voor Medemblik (6 zetels) CDA (5 zetels) GemeenteBelangen(5 zetels) voor de hand zou liggen en dan met de VVD in de oppositie, maar om een flinke meerderheid te krijgen lijkt het beter om of de VVD (5 zetels) er toch bij te betrekken, zeker nu de gemeente Medemblik 4 wethouders krijgt. Een andere oplossing zou zijn om D66 (2 zetels) in de coalitie te trekken en dan is er een coalitie met 18 zetels, een zeer ruime meerderheid.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen