Onderhoud inspiratie voor Medemblikse woningen

INGEZONDEN MEDEDELING – Nu de herfst is begonnen is onderhoud aan de buitenzijde van je woning extra belangrijk. Je wil goed voorbereid zijn op de winter en bijvoorbeeld lekkages voorkomen. Maar welke onderhoudstaken zijn nu belangrijk voor een Medemblikse woning? Het antwoord daarop vind je in dit artikel.

Controleer en reinig het dak

Er zijn talloze soorten dakbedekkingen. In Medemblik vind je ze allemaal; van rieten kappen en dakpannen tot dakplaten en EPDM. Nu het regenseizoen officieel is gestart, is een controle op lekkages enorm belangrijk. Mocht er ineens een hevige regenbui ontstaan, wil je niet dat het water langs de muren naar beneden sijpelt. Je kunt hiervoor zelf het dak op gaan of een dakdekker laten komen. Met een set hulpmiddelen heeft hij slijtages direct in beeld. Heb je een schuin dak met dakplaten of dakpannen? Dan is een dakreiniging ook geen overbodige luxe. Als zo’n reiniging lang geleden is, is de kans groot dat de dakbedekking poreus wordt en dakgoten verstopt raken. Verstopte dakgoten kunnen tijdens het regenseizoen zorgen voor lekkages. Snel het dak op dus! Liever uitbesteden? Hier vind je een overzicht van de dakreiniging kosten.

Neem de gevels direct mee

Als je toch aan de slag gaat, voer dan direct een gevel reiniging uit. Het is niet de meest leuke onderhoudstaak, wel een hele belangrijke. Zeker omdat het een vorm van preventief onderhoud is en grote onderhoudskosten voorkomt. Hoe dat zit? Na een bepaalde periode ontstaat meestal aanslag op gevels. Dit kan komen door mos, regen, algen, uitstoot van auto’s, wonen aan het water of wonen vlakbij de industrie. Dit uit zich in een witte, grijze, zwarte of groene aanslag. Dat is niet alleen vies om te zien, maar het zorgt na verloop van tijd ook voor beschadigingen aan het materiaal. Je kunt proberen deze aanslag zelf te verwijderen met een hogedrukreiniger. Lukt dat niet? Schakel dan een professionele reiniger in! Die kan dan direct de dakreiniging voor je uitvoeren.

Waterleiding buitenkraan afsluiten

Als de ‘r’ weer in de maand zit, is het gebruik van de buitenkraan beperkt. Weet je nu al zeker dat je deze tot de lente niet gaat gebruiken? Sluit de leidingen naar de buitenkraan dan vooral af. Als je dat niet doet, blijft het water gedurende de winter in de leidingen staan. Als het gaat vriezen buiten, bevriest het water en neemt de druk toe. Het risico op geknapte leidingen en lekkages is dan groot.

Veel succes met deze drie onderhoudstaken!

Deel dit artikel