Ook kwalificatie voor Jeugd WK Oman tijdens Allianz Regatta

Foto: Olivier Jaquet (l) en Femme Rijk (fotograaf Sander van der Borch)

MEDEMBLIK – In Medemblik wordt tijdens de Allianz Regatta niet alleen hard gevaren in de strijd om het Nederlands kampioenschap in 14 verschillende zeilklassen, maar in drie disciplines staat kwalificatie voor de Jeugd Wereldkampioenschappen op het spel. Dit WK wordt gehouden in Oman van 11-18 december 2021. Dat is het geval in de 29er klasse voor jongens en meisjes, in de Laser radial voor jongens en meisjes en in de Nacra15 mixed crew. Op 9 oktober begon de dag waterig koud, met goede wind. Gedurende de dag steeg de temperatuur en nam de wind af. Alle klassen kwamen in actie.

Exclusieve ticket naar Oman

Net als met de Olympische Spelen is deelname aan het Youth Sailing World Championships (in Mussanah Sports City, Oman) heel exclusief. In iedere klasse mag slechts een team per land meedoen.

Op het Jeugd WK dat in 2022 ook in Den Haag gehouden gaat worden, zeilt men in de volgende klassen:

  • 29er meisjes + 29er jongens
  • Laser radial meisjes + jongens
  • Nacra 15 mixed
  • Kitefoilen
  • 420
  • RS:X

Nederland zal niemand afvaardigen in de 420 en de RS:X klasse, omdat in de RS:X klasse geen doorstroom meer kan plaatsvinden richting Parijs 2024. In de 420 klasse zijn in Nederland geen actieve deelnemers. De Kitefoil selectie zal plaatsvinden op het WK in Torregrande dat volgende week van start gaat.

Kanshebbers op ticket naar Oman

In Nacra15 maken Olivier Jaquet en Femme Rijk op de voorlaatste dag van het kampioenschap al bijna aanspraak op de titel en deelname aan het Jeugd WK in Oman. Na zeven gezeilde races voert dit mixed koppel de ranglijst aan en hebben daarmee een behoorlijke voorsprong op Puck van der Veen en Wouter van Rooijen en het team van Michiel van der Vorm en Linde Timmermans. 

Olivier Jaquet (18) en Femme Rijk (15) varen normaal gesproken met andere partners op de Nacra15. Maar hun vaste maatjes zijn te oud om deel te kunnen nemen aan het jeugd WK. Vlak voor de Allianz Regatta besloten ze daarom de koppen bij elkaar te steken en deze kwalificatie samen te zeilen. En, zoals het er nu naar uitziet, met succes. Jaquet, lid van zeilvereniging KR&ZV de Maas, plaatst zich zeer waarschijnlijk morgen voor de tweede keer voor het jeugd WK. Voor Femme Rijk, lid van WSV De Braassem, is het de eerste keer.

Wat was het geheim vandaag? “We waren goed gefocust, hadden goede starts en voeren goed op de druk (windkracht) en goed op de shifts (winddraaiingen),” zegt Jaquet. Femme voegt toe: “De snelheid was goed en we waren lekker op tijd op het water en we hadden een goede voorbereiding. We waren op tijd met alles. Ik ben daar niet zo van hoor. Normaal moet Ollie mij scherp houden. Als het vijf minuten later mag in de ochtend is dat voor mij 5 minuten langer in bed haha.”

Over de kansen op zondag: “Morgen moeten we constant en goed varen, we moeten niet achteraan gaan varen maar hoeven ook niet persé goede plekken te varen. Dan kunnen we Nederlands Kampioen worden en ons plaatsen voor het Jeugd WK,” zegt Jaquet.

Over het WK? “Ik was twee jaar geleden op het Jeugd WK in de Nacra15. Toen had ik nog niet zoveel ervaring, dus dit is mijn laatste kans. We weten niet zo goed waar wij staan als team, internationaal gezien. We hebben weinig informatie, maar het is wel spannend natuurlijk. Gelukkig weet ik wat we mee gaan maken.

Femme: “We hebben op het EK wel kunnen kijken hoe we staan, maar toen zeilden we niet samen. Dat is dus lastig om te zeggen en we weten nog niet welke sterke landen ook naar naar het WK.

Marissa IJben (fotograaf Sander van der Borch)

Overige Jeugd WK tickets

Met nog een dag te gaan is het bij de mannen in de ILCA6 nog ongekend spannend. Hidde Schraffordt van WV de Vrijbuiter staat er het best voor, maar Daan Boekholt (KWVL) hijgt nog in zijn nek. De windverwachting voor zondag 10 oktober is niet heel erg goed. De kans bestaat dat er niet meer gezeild wordt op de laatste dag. Als dat het geval is, dan is de Jeugd WK kwalificatie niet geldig omdat het reglement voorschrijft dat er 5 of meer races gezeild moet zijn.

In de ILCA 6 (Laser radial) strijden Marissa IJben en Roos Wind voorlopig om de eer. IJben zette de toon maar Wind komt goed terug en staat nu 1 punt voor op IJben, maar de strijd is nog niet gestreden. Als er zondag nog een aantal wedstrijden gezeild worden, kan het klassement nog op zijn kop.

Na vier gezeilde wedstrijden in de 29er gaan Robbert Huisman en Frank Boer op kop, maar op hun hielen gezeten door het team van Olaf Ganzevles en Stijn Gast. Bij de 29er meisjes gaat de strijd tussen Merel Tavenier en Janne Ravelingien en het team van Marlies Schouten en Maud Lodewijk.

Alle uitslagen hier

Event website hier

Deel dit artikel