MEDEMBLIK – Afgelopen week tekende Lars Rustenburg van het Oorlogsmuseum in Medemblik een contract met HALT om zo jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een misstap hebben gemaakt en daarvoor een taakstraf hebben gekregen deze ook bij het Oorlogsmuseum te kunnen laten uitvoeren. Voor Lars Rustenburg is het is het een nieuwe stap op het maatschappelijke pad en eentje die zich speciaal richt op jongeren.
Lars vertelt over deze specifieke groep jongeren die een (kleine) misstap hebben begaan en daarvoor gestraft zijn door de kinderrechter. Vaak komen deze jongeren dan bij HALT terecht en dan moeten ze onder begeleiding klusjes doen. Voor deze groep jongeren ziet Lars dan de mogelijkheid om hun taakstraf uit te voeren bij het Oorlogsmuseum in Medemblik. Daar moeten ze dan bijvoorbeeld de koffie en thee verzorgen, de kaarten klaar leggen of meerijden op 1 van de grote legertrucks om de gasten te begeleiden. Maar ook moeten ze als onderdeel van hun taakstraf het Oorlogsmuseum schoonhouden en dan niet alleen het museum maar ook de werkplaats van het Oorlogsmuseum.
Halt
Tijdens de Halt-straf leert een jongere wat hij verkeerd heeft gedaan en wat de gevolgen daarvan zijn. Halt probeert jongeren te laten inzien dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gedrag. Samen met de jongere kijkt de Halt medewerker met welke (sociale) kennis nog geoefend kan worden. Hiervoor moeten jongeren onder andere leeropdrachten maken, excuses aanbieden aan het slachtoffer en in sommige gevallen ook schade vergoeden en een werkopdracht uitvoeren. Zo pakt Halt de kans op herhaling van dit gedrag onmiddellijk aan en houden we de samenleving veilig.
Natuurlijk betrekt Halt ouders hierbij. Jongeren hebben ouders nodig om op het goede spoor te blijven. Halt spreekt de jongeren samen met hun ouders. Bovendien moeten ouders van minderjarigen onder de 16 jaar ook akkoord gaan met de Halt-straf.