Opkoopbescherming woonhuizen Medemblik krijgt geen priotiteit

MEDEMBLIK – Dat blijkt uit de beantwoording van vragen gesteld door Bert de Jong van de PvdA. De Jong wilde van het college weten of de gemeente Medemblik voornemens is om deze opkoopbescherming in bepaalde kernen van de gemeente Medemblik te gaan toepassen. De Jong stelde deze vraag omdat vrijwel zeker op 1 januari 2022 er een wetswijziging gaat komen die het voor gemeente mogelijk maakt om wijken in kernen van gemeenten aan te wijzen waar beleggers geen goedkope of middeldure woningen mogen opkopen om ze daarna weer te verhuren.

Dit moet dan gebeuren via de zogenoemde opkoopbescherming waarin wordt vastgelegd dat de eigenaar van de woning, behoudens specifieke uitzonderingen, vier jaar lang de woning niet mag verhuren.

De gemeente Medemblik zegt hierop in haar reactie: “Op dit moment geven wij andere zaken meer prioriteit. Daar zetten wij onze capaciteit en middelen op in. Dit neemt niet weg dat wij de ontwikkelingen op dit onderwerp (ook in de andere Westfriese gemeenten) volgen.

Het probleem is ook in de gemeente Medemblik zeer groot, uitzendbureaus kopen massaal goedkope en middeldure koopwoningen op om ze daarna voor veel geld te verhuren aan bedrijven die hun personeel, vaak arbeidsmigranten, in laten wonen.. De Woonschakel in Medemblik heeft al in hun verkoopcontracten laten opnemen dat een koper van een huurwoning gedurende 5 jaar de woning niet mag verhuren, doen zij dit wel dan is het koopcontract ongeldig en krijgt De Woonschakel de woning weer in hun bezit.

Deel dit artikel