Oproep GroenLinks West-Friesland: ‘gemeenten span u in voor opvang vluchtelingen’

WEST-FRIESLAND – In een open brief aan de gemeenteraden van de zeven gemeenten in West-Friesland roept GroenLinks op om zo veel mogelijk mee te werken aan opvang van vluchtelingen. Door de toestroom van deze groep mensen zitten de AZC’s overvol en moeten elders in het land worden opgevangen tot er een besluit is genomen over hun status.

Hieronder leest u de brief


DRINGENDE OPROEP AAN ALLE WESTFRIESE GEMEENTEN*

VAN:             GROENLINKS IN DE REGIO WESTFRIESLAND

ONDERWERP:                OPVANG VLUCHTELINGEN  

Westfriesland, 26 oktober 2021

Beste gemeentebesturen in de regio Westfriesland,

Er is zich, zoals u welbekend, een tragedie aan het voltrekken in Afghanistan.  Het Kabinet heeft op 25 augustus 2021 een oproep gedaan aan álle besturen van provincies en gemeenten om meer opvangplekken voor asielzoekers te creëren. In een brief aan de Tweede Kamer is aangegeven dat, mede door de evacués uit Afghanistan, de opvangcapaciteit van het COA binnen een aantal weken naar verwachting overbelast zal raken.

Inmiddels is dit werkelijkheid geworden. Het opvangcentrum in Ter Apel kan de stroom aan vluchtelingen niet meer aan; vluchtelingen ‘slapen’ zelfs op stoelen, omdat er geen slaapplek beschikbaar is. Zeer onhumane situaties, gewoon om de hoek, in ons eigen Nederland.

Het is ons bekend dat gemeente Schagen voor Noord-Holland Noord de coördinatie voert en dat de Westfriese gemeenten hebben afgesproken dat, als ze iets doen, ze dit gezamenlijk oppakken. Samenwerking loont, en biedt meer oplossingsrichtingen.

Wij zijn dan ook zeer teleurgesteld in de recente berichtgeving. Op woensdag 20 oktober stond in het Noordhollands Dagblad een artikel met de strekking dat de Westfriese gemeenten richting de minister hebben aangegeven géén hulp te kunnen bieden bij de noodopvang van vluchtelingen. Permanente woningen genieten de voorkeur. Dat begrijpen wij, maar nood breekt wet en vraagt om creativiteit en flexibiliteit. Deze mensen kunnen nergens anders heen.

Wij, politiek actief namens GroenLinks in de regio, roepen dringend op om de verantwoordelijkheid te nemen en te helpen bij het realiseren van snelle, tijdelijke humane noodopvang voor de vluchtelingen. Alles beter dan slapen op een stoel.

Namens GroenLinks in West-Friesland,

Afdeling Hoorn e.o.: Patricia Kusters, Hoorn

Afd. Medemblik: Ria Manshanden, Medemblik

Karin Rietveld, Koggenland

Afd. Drechterland – Stede Broec – Enkhuizen: Bart Nootebos, Stede Broec, Sjon Wagenaar, Drechterland

Deel dit artikel