RTV West-Friesland

Barbara de Loor en kinderambassadeurs openen de tentoonstelling, foto Studio Merike
Cultuur

Oud-wereldkampioen schaatsen Barbara de Loor opent tentoonstelling Winterkoorts

ENKHUIZEN – Op donderdag 2 december vond in het Zuiderzeemuseum de opening plaats van Winterkoorts, dé tentoonstelling over echte winters van vroeger. Deze keer zonder publiek en met een aangepast programma vanwege de huidige ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Niemand minder dan Barbara de Loor, oud-wereldkampioen schaatsen en ambassadeur van de stichting IT4kids liet vier hoogtepunten van de tentoonstelling zien en vertelde over haar verlangens naar een echte winter. IJsmeester Jan Schilder van de Enkhuizer IJsclub sprak over de door hem ontworpen ijsdiktemeter. Bekijk hieronder foto’s van de opening die actief werd afgesloten met een schaats warming-up. De tentoonstelling Winterkoorts is vanaf 3 december te bezoeken in het binnenmuseum.

De tentoonstelling brengt bij De Loor veel herinneringen terug. “Ik ben opgegroeid met natuurijs. Van kinds af aan groeide de schaatskoorts zodra er ijs lag. Tijdens de afgelopen vorstperiode in februari had ik dat gevoel weer; ik stond vroeg op om meteen het ijs op te gaan.” Ook bij IJsmeester Jan Schilder komt het nostalgische gevoel gelijk naar boven wanneer hij de tentoonstelling betreedt. “Wie houdt hier nou niet van.” Op de vraag of Jan aankomende winter een vorstperiode verwacht, antwoordt hij “zolang als de mollen lopen, krijg je geen echte winter!” 

Unieke objecten

In de tentoonstelling Winterkoorts tref je naast unieke, ook bijzondere objecten. Een prachtig voorbeeld is het topstuk van Barend Avercamp (1612-1679), waarop talloze mensen van uiteenlopende rangen en standen zich vermaken op de dichtgevroren stadsgracht van Kampen rond 1650. Ook het aangrijpende verhaal van Klaas Bording en zijn twee zonen, die in 1849 tijdens het ijsvissen noodgedwongen veertien dagen op een ijsschots ronddreven voordat ze werden gered, wordt uitgelicht. Daarnaast vind je unieke werksleeën, die nooit eerder tentoongesteld zijn en diverse winterkledingstukken, waaronder gekookte wanten, kapers en ijsklompen.

Winterlandschap

Ontdek in Winterkoorts alles over ontberingen en ijspret, die een strenge winter met zich meebrengt. Tegen een decor van kruiend ijs met de vuurtoren van Marken stap je ook zelf in een echt winterlandschap en hoor je het ijs zingen en kraken. Ervaar het winterplezier van vroeger en doe mee met een wedstrijdje priksleeën of schaatsen op een gladde baan. Bovendien brengen de persoonlijke beelden en verhalen, grotendeels verkregen uit de regio Enkhuizen, de winters-van-toen tot leven.

Samenwerkende partners

Voor de tentoonstelling Winterkoorts werkt het Zuiderzeemuseum onder andere samen met stichting IT4kids, IJsbaan De Westfries en het Klimaatmuseum. Barbara de Loor, ambassadeur van IT4kids, legt uit dat de stichting zich inzet voor projecten van goede doelen die kinderen duurzame (sport)kansen geven. In de tentoonstelling kun je een donatie aan de stichting doen. IJsbaan De Westfries biedt alle bezoekers van de tentoonstelling Winterkoorts 50% korting op de entreeprijs van de ijsbaan.Het Klimaatmuseum maakte in samenwerking met het Zuiderzeemuseum een aantal video’s over het veranderende klimaat. De tentoonstelling Winterkoorts is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van de VriendenLoterij, waarvoor het Zuiderzeemuseum hen zeer erkentelijk is

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen