‘Paarse Vrijdag levert belangrijke bijdrage aan lhbti-acceptatie op scholen’

WEST-FRIESLAND – Elk jaar op de tweede vrijdag in december is het Paarse Vrijdag, een actiedag in het onderwijs om meer ruimte te vragen voor seksuele- en genderdiversiteit. Ieder jaar lijkt de viering van deze dag groter te worden. Dit jaar komen er ook prominente sporters in actie tijdens deze dag. Aandacht voor lhbti-acceptatie op scholen is nog hard nodig en Paarse Vrijdag helpt daar enorm bij.

Het onderwijs is een goede plek om acceptatie te bevorderen. Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar ontwikkelen zich snel, ook op seksueel gebied. Bovendien is de groepsdruk onder opgroeiende jeugd op scholen groot. De acceptatie van lhbti-leerlingen op scholen is vaak laag, heteroseksueel is de norm en ‘homo’ is een scheldwoord.

In Nederland werd Paarse Vrijdag voor het eerst gehouden in 2010. Sindsdien wordt deze dag georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA) die op diverse scholen actief zijn. Elk jaar groeit het aantal scholen dat deelneemt aan Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is in eerste instantie een grote zichtbaarheidsactie, maar ook een goede aanleiding om in lessen aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Helaas weten we dat dat nog lang niet overal structureel wordt gedaan. Een dag als deze geeft daar een belangrijke impuls aan.

Deel dit artikel