Per ongeluk naar verkeerde zorgverlener kost Nederlanders honderden euro`s per jaar

WEST-FRIESLAND – Meer dan een kwart van de Nederlanders met een natura- of combinatiepolis (26%) heeft weleens onverwacht zorgkosten moeten betalen, omdat zij per ongeluk een behandeling verkregen van een niet gecontracteerde zorgverlener. Bij ruim 65% ging het over bedragen tussen 100 en 500 euro. Vooral jongeren (41%) lopen tegen dit probleem aan. En dat is te verklaren: Gen Z weet vaker dan andere generaties niet of zij een zorgverzekering hebben met vrije zorgkeuze (restitutiepolis) of een beperktere zorgkeuze (natura- en combinatiepolis). Daarnaast hebben zij de minste kennis over de zorgverzekering, dat blijkt uit de jaarlijkse zorgkennisquiz van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Jongeren weten nog altijd weinig over de zorgverzekering

Pricewise test sinds 2015 jaarlijks de zorgkennis van Nederland met vragen over onder andere de basisverzekering, de eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Nederlanders scoren dit jaar gemiddeld een 6,2, hetzelfde als vorig jaar. Uit het onderzoek komt naar voren dat het vooral onduidelijk is welke kosten onder het verplichte eigen risico vallen en wat de basisververzekering wel of niet dekt. Generatie Z scoort dit jaar het laagste cijfer (5,5). De 50-plusser scoort een 6,3 gemiddeld en behaalt daarmee de hoogste score.

Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, snapt dat juist jongeren door gebrek aan kennis naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaan. “Op het moment dat iemand een behandeling ontvangt van een niet gecontracteerde zorgverlener kan dat erg veel geld kosten. Je betaalt dan namelijk een bepaald percentage van de kosten zelf. Het kan zo zijn dat je geen kosten maakt wanneer je naar de gecontracteerde zorgverlener X gaat, maar dat je driehonderd euro betaalt als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener Y gaat. Naast dat het probleem vaak voorkomt bij jongeren, is het eigenlijk een probleem voor meer Nederlanders. Uit ons onderzoek blijkt dat 11 procent van alle Nederlanders met een natura- of combinatiepolis niet weet of een zorgverlener gecontracteerd is bij de zorgverzekeraar, voordat dat hij/zij een afspraak maakt. ”

Één op vijf heeft moeite met betalen

Bij één op vijf (20%) van de groep die naar een niet gecontracteerde zorgverlener ging, waren de onverwachte extra zorgkosten 500 euro of meer. Voor 5% liggen de kosten zelfs hoger dan 1.000 euro. Overigens heeft 19% moeite met het betalen van die extra zorgkosten. Löwik: “Dat is zonde, want die extra kosten zijn te voorkomen. Enerzijds door het zelf te checken, maar ook de communicatie vanuit de zorgverzekeraar, zorgverleners en overheid blijft hierin van belang. Het grootste gedeelte van de Nederlanders die geen restitutiepolis heeft, vindt dat zorgverleners voorafgaand aan een behandeling duidelijk moeten aangeven bij welke verzekeraars zij gecontracteerd zijn en bij welke niet. Daarnaast is het verstandig om bij de keuze van je zorgverzekering alvast te kijken of jouw favoriete fysiotherapeut of het ziekenhuis om de hoek gecontracteerd is bij jouw zorgverzekeraar.”

Deel dit artikel