Na een periode in Amsterdam, Leverkusen en Dortmund moest Peter Bosz afgelopen najaar ook zijn hoed afnemen bij Olympique Lyon. Sindsdien is de 59-jarige Nederlander op zoek naar een nieuwe uitdaging. Sinds zijn ontslag voert de voetbaltrainer gesprekken met clubs uit de Nederlandse Eredivisie, de Duitse Bundesliga en de Engelse Premier League. Bosz komt ook in aanmerking voor het nationale team.

Er wordt dan ook met spanning afgewacht welk team Bosz in de toekomst zal coachen. Als coach staat Peter Bosz voor aantrekkelijk aanvallend voetbal. In de regel weet de 59-jarige Nederlander de toeschouwers in vervoering te brengen. Niet zelden vinden er echte doelpunten festivals plaats wanneer zijn teams betrokken zijn. Dergelijke voetbalwedstrijden zijn ook bijzonder interessant voor sportweddenschappen.

Hier verleiden de beste bookmakers met lucratieve kansen. Peter Bosz is ook erg enthousiast over de komende weken. De voetbalcoach is op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Een overzicht van de carrière van Peter Bosz

Peter Bosz is een Nederlandse voetbaltrainer die in de sector bekend staat om zijn succesvolle werk. Bosz, geboren op 6 november 1963 in Alkmaar, begon zijn carrière als speler bij AZ Alkmaar voordat hij zich op zijn trainerscarrière richtte. Bosz begon zijn trainerscarrière bij VVV Venlo en werkte later bij andere Nederlandse clubs zoals De Graafschap en Heracles Almelo.

Zijn eerste grote uitdaging kwam toen hij in 2012 werd aangesteld als coach van Ajax Amsterdam. Hier leidde hij het team naar het kampioenschap en de Europa League finale. Dit succes bracht Bosz internationale aandacht en leidde uiteindelijk tot een baan als coach bij Borussia Dortmund in de Bundesliga. Ondanks een goede start kon Bosz de verwachtingen niet waarmaken en werd hij na een teleurstellend seizoen ontslagen.

Bosz staat bekend om zijn aanvalsgerichte speelfilosofie en heeft tijdens zijn loopbaan enkele van de beste talenten in het Europese voetbal ontwikkeld. Zijn vermogen om jonge spelers te verzorgen en te ontwikkelen heeft hem een uitstekende reputatie in de sector opgeleverd.

Hoewel Bosz in het verleden bij sommige clubs moeite heeft gehad om zijn visie in praktijk te brengen, blijft hij een van de meest gerespecteerde coaches in Europa. Met zijn passie voor voetbal en zijn vermogen om spelers te koesteren en te ontwikkelen, zal Bosz waarschijnlijk ook in de toekomst succes hebben als coach.

Het ongelukkige einde bij Olympique Lyon: Peter Bosz op zoek naar een club

Ondanks dat Bosz vorig seizoen met Lyon slechts een teleurstellende achtste plaats in de Franse Ligue 1 behaalde, bleef de Nederlander voorlopig het vertrouwen genieten van de verantwoordelijken. Dit vertrouwen was echter al uitgeput na tien wedstrijddagen van het huidige seizoen. Na vier overwinningen, vier nederlagen en twee keer gelijk spelg gingen de club en de coach uit elkaar. Bosz heeft weinig positieve herinneringen aan zijn tijd bij Lyon.

De Nederlandse coach is eerder nog op zoek naar fouten bij zijn voormalige spelers. Ze misten een winnaarsmentaliteit, net als de hele club van Olympique Lyon. De tegenpartij bekritiseerde Bosz herhaaldelijk voor te lakse trainingen. Het team miste competitieve taaiheid. Het staat vast dat Olympique Lyon het vertrek van topspeler Lucas Paquetá naar West Ham United niet heeft kunnen compenseren.

De soms spectaculaire nieuwe aanwinsten als Alexandre Lacazette van Arsenal Londen, Corentin Tolisso van de Duitse recordkampioen FC Bayern München en Nicolas Tagliafico van Ajax Amsterdam hielpen ook niet mee. Wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven voor de matte prestaties van Olympique Lyon onder Peter Bosz zal waarschijnlijk nooit aan het licht komen. Zeker is dat de Nederlandse coach Peter Bosz al sinds begin oktober vorig jaar op zoek is naar een nieuwe club.

De lange zoektocht naar de volgende uitdaging

Kort na zijn ontslag bij de Franse topclub Olympique Lyon was Bosz al in gesprek met verschillende clubs uit de Engelse Premier League. Er was onder meer concrete belangstelling van Wolverhampton Wanderers en Aston Villa. Bosz zelf bevestigde dit ook. Uiteindelijk koos Wolverhampton Wanderers voor de Spanjaard Julen Lopetegui. Aston Villa heeft ook afgezien van Peter Bosz en speelt de rest van het seizoen met Unai Emery.

Voorganger Steven Gerrard moest de ploeg in november verlaten in de degradatiestrijd. Deze trainerswisselingen illustreren de aantrekkingskracht van het Engelse voetbal. De hoog gedecoreerde coaches Lopetegui en Emery, die al kunnen buigen over een indrukwekkende verzameling trofeeën op internationaal niveau, kiezen ervoor om twee teams in de lagere middenmoot van de Premier League onder hun hoede te nemen. Ook Bosz heeft als doel in de hoogste divisie van het Engelse voetbal te coachen.

Voor hem is de Engelse Premier League, die wordt beschouwd als de beste competitie ter wereld, iets heel bijzonders. Door de financiële kracht van de Engelse clubs is het mogelijk daar met wat tijd iets op te bouwen. Naast financiële kracht ziet Bosz ook een doordacht clubbeleid als doorslaggevend. Het is dan ook aannemelijk dat Peter Bosz het moeilijk zou vinden om nog een aanbod van een Engelse club af te slaan.

Een terugkeer naar Ajax Amsterdam is daarentegen uitgesloten voor de Nederlander. De door crisis geplaagde recordkampioen van Nederland wisselde in januari van coach. Alfred Schreuder moest zijn post verlaten. Oud-international Johnny Heitinga nam het over. Voor Bosz was de baan geen optie. Ajax Amsterdam had afgelopen zomer veel kwaliteit verloren door de vele verkopen van belangrijke spelers. Daarom moest nu de rust worden bewaard en vertrouwen worden gesteld in de huidige beheerders.

Peter Bosz als bondscoach?

Een mogelijke aanstelling als bondscoach is de afgelopen weken ook besproken. In principe zou de baan als bondscoach hem zeker passen. Het is ook mogelijk om aanvallend en succesvol voetbal te spelen met een nationaal team. Concreet ging het om een verbintenis als bondscoach van België. Uiteindelijk nam de Belgische voetbalbond echter Domenico Tedesco aan als opvolger van Roberto Martínez.

Een van Bosz’ dromen is om bondscoach van het Nederlands elftal te worden. Hier zou het klassieke 4-3-3 systeem ideaal zijn om succesvol aanvallend voetbal te spelen. Dat is precies waar de Nederlanders bekend om staan. Bosz laveert echter altijd tussen durf en roekeloosheid in de sport.

Een bijna suïcidaal hoge verdedigingslinie en de neiging om zijn eigen spel te laten bezwijken onder de hoge druk van de tegenstander hebben Bosz in het verleden herhaaldelijk de zak opgeleverd.