Plan voor nieuw dorpshuis in Abbekerk verdwijnt in de papierversnipperaar.

ABBEKERK – Al jaren wordt er gesproken over de komst van een nieuw dorpshuis in Abbekerk, een dorpshuis dat de functie van een multicultureel centrum zou gaan krijgen waar school, horeca, de huisarts en de vele verenigingen een plekje zouden gaan krijgen. Maar de financiële crisis waar vrijwel alle gemeenten, inclusief Medemblik, mee te maken hebben zorgt er voor dat deze plannen zo de papierversnipperaar in kunnen.

Medemblik heeft de begroting voor 2022 met diep rode cijfers moeten schrijven, een tekort van ruim 3 miljoen euro, hoofdzakelijk veroorzaakt door de enorme, ruim 7 miljoen, tekorten op de taakstelling Wmo waaronder de gespecialiseerde jeugdzorg. De oorzaak van deze tekorten ligt vooral bij de Rijksoverheid die toen deze taakstelling overging naar de gemeenten direct het budget met vele honderden miljoenen korte. Dit jaar komt het Rijk wel met ruim 3 miljoen extra richting de gemeente Medemblik om de ergste nood te verlichten maar nog steeds gaapt er een miljoenen gat.

Het college heeft daarom besloten om alle (grote) plannen in de ijskast te plaatsen en deze pas weer te ontdooien als de cijfers onderaan de streep weer zwart zijn. Dat houdt dus ook in dat het dorpshuis in Abbekerk er voorlopig niet gaat komen. Dit tot groot verdriet van o.a. de voorzitter van dorpshuis De Nieuwe Haven die tegen het NHD weet te melden dat het besluit van het college een hele bittere pil is. “Wij zijn al jaren in gesprek, en bij elk overleg kromp het budget weer een beetje,” aldus Rene Veerman, voorzitter van het dorpshuis. Veerman snapt de problemen bij de gemeente wel maar doe dan geen nieuwe MFA bouwen maar renoveer de boel, dat is voor de inwoners van Abbekerk en Lambertschaag nog wel te begrijpen.

Veerman en de rest van het bestuur zien hun plannen, welke 4.7 miljoen euro gaat kosten, nu vrijwel zeker geschrapt gaan worden, daar waar eerder de gemeente Medemblik het bestuur de opdracht gaf om zelf met plannen te komen. Voor Veerman is de boot aan, ‘ons vertrouwen in de overheid is nu echt weg,’  zegt hij tegen het NHD.

Deel dit artikel