Politie gaat scherper controleren op afleidingen in het verkeer

Noord-Holland – Tot en met 10 oktober voert het Team Verkeer extra controles uit, die specifiek gericht zijn op afleiding in het verkeer. Dit is een prioriteit voor de politie, omdat afleiding het risico op een ongeluk – zowel in de auto als op de fiets – aanzienlijk vergroot. Team Verkeer controleert gedurende deze week extra op smartphonegebruik in het verkeer.

De mobiele telefoon is een van de grootste afleidende factoren in het verkeer. Elke keer als je een melding op je smartphone ontvangt, raak je even afgeleid van de weg. Het zorgt ervoor dat je niet adequaat kunt reageren in een onverwachte situatie, bijvoorbeeld als je plotseling moet remmen.

MONOcam
Tijdens de actieweek heeft het Team Verkeer, naast de reguliere (fiets)surveillance en groepscontroles, diverse middelen tot haar beschikking voor de handhaving. Zo zet de politie slimme camera’s in. De zogeheten MONOcam is een mobiele camera die vanaf een viaduct passerende auto’s controleert. Er wordt een foto gemaakt van elk voertuig, waarna de software herkent of een bestuurder een mobiele telefoon in zijn of haar hand heeft. Op de locatie worden de beelden live bekeken. Daarnaast worden de beelden bekeken op het politiebureau, als extra controle. Lees hier meer informatie over de MONOcam. Om vrachtwagenchauffeurs ook te kunnen te controleren, wordt er tijdens de actieweek een touringcar ingezet.

Doel
Het doel van deze extra controle is om de verkeersveiligheid in Noord-Holland te verbeteren en verkeersdeelnemers bewust te maken van het gevaar van afleiding in het verkeer.

Deel dit artikel