Protestactie: Westfries Museum is voor één dag De Museum Gym

HOORN – Met de ludieke protestactie De Museum Gym vraagt de landelijke Museumvereniging aandacht voor een snelle heropening van de Nederlandse musea. Ook het Westfries Museum in Hoorn opent de deuren op 19 januari en transformeert voor twee uur in De Museum Gym. Midden in de imposante Schutterijzaal worden twee yogalessen gegeven, onder toeziend oog van de schutters op de schilderijen die de veiligheid bewaken. Want het protocol dat de musea de afgelopen twee jaar ingezet hebben, garandeert een veilig bezoek. Dat is onderzocht en bewezen. Zin om mee te doen met deze laagdrempelige gratis yogales? Geef je dan nu op via educatie@wfm.nl met de voorkeur voor 13.00 of 14.00 uur (er zijn twee keer 12 plaatsen beschikbaar). 

In het kielzog van de theaters die op komende woensdag met Theater Kapsalon ook collectief van zich laat horen, organiseren vele musea op 19 januari de Museum Gym. Zo ook het Westfries Museum. Afgelopen zaterdag ging immers wel de Bijenkorf open, en ook de IKEA. ‘Doorstroomlocaties’ werd dat zo mooi genoemd de afgelopen twee jaar. De musea, die toch altijd in diezelfde categorie geplaatst werden en bewezen veilig zijn, bleven echter dicht. Dit zou namelijk te veel ‘verplaatsingen’ opleveren. Hoe belangrijk en succesvol ook, de 450 musea in Nederland staan qua verplaatsingen in geen enkele verhouding tot de verplaatsingen naar die 85.000 winkels.

Verlicht het museum uit 

Gelukkig zijn er extra steunpakketten toegezegd voor de musea voor de periode tot 25 januari. Vanzelfsprekend is dit belangrijk, maar de musea willen niets liever dan weer onze bezoekers ontvangen. Daarom transformeert het Westfries Museum in De Museum Gym en worden er twee ontspanningsyogalessen van een half uur gegeven op woensdag 19 januari; eentje om 13.00 en een om 14.00. Tijdens de yogales geniet je van live soundscape door Syncopercussie. De yogales opent de geest en dat doet de kunst in het museum ook. Zo kom je verlicht het museum weer uit.

Zin om mee te doen met deze laagdrempelige yogales? Geef je dan nu op via educatie@wfm.nl met de voorkeur voor 13.00 of 14.00 uur. Neem een matje mee of yoga op een stoel; zorg voor soepelvallende kleding. Uiteraard gelden de huidige toegangsvoorwaarden: QR-code, mondkapje en 1,5 meter-regel. Na de actie wachten we de landelijke regelgeving af in de hoop op een snelle heropening.

Onze tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ is al beëindigd, maar online kun je toch de tentoonstelling bezoeken via vlogs en lezingen op wfm.nl/ambacht.

Deel dit artikel