Psychiatrie-afdeling Dijklander Ziekenhuis verbouwd en vernieuwd

REGIO – Op donderdag 28 oktober vond de feestelijke opening van de verbouwde afdeling Psychiatrie van Dijklander Ziekenhuis in Purmerend plaats. De afdeling heeft een grondige verbouwing ondergaan en is sinds een paar weken in gebruik. De vernieuwbouw was aanleiding om stil te staan bij de toegevoegde waarde van een afdeling psychiatrie in een algemeen ziekenhuis. Marleen Stuijvenberg, psychiater en medisch manager: “Een afdeling als de onze is heel waardevol in een ziekenhuis. We komen vaak tegen dat patiënten zowel lichamelijke als psychiatrische klachten hebben. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dit bij 25 tot 40 procent van de patiënten in het ziekenhuis het geval is. Met elkaar geef je patiënten de beste zorg. Daarom is het heel goed en waardevol dat er in het Dijklander Ziekenhuis een afdeling Psychiatrie is”.

De afdeling Psychiatrie in Dijklander Ziekenhuis bestaat al sinds 1988. Marleen Stuijvenberg: “Na de oplevering in 1988 is de afdeling Psychiatrie in gebruik genomen en er waren sindsdien geen vernieuwingen aangebracht. Een paar jaar geleden hebben we ons er hard voor gemaakt om de afdeling te moderniseren en beter aan te laten sluiten op de vernieuwingen in de zorg en in ons ziekenhuis. Na een intensieve verbouwing is het nu klaar en het ziet er prachtig uit. We kunnen betere lichamelijke zorg geven aan onze patiënten, doordat er bijvoorbeeld zuurstofaansluitingen aan het bed zijn gemaakt. De patiënten hebben nu ook meer privacy. Bij elke kamer is eigen sanitair en mensen kunnen zich terugtrekken op hun kamer als ze dat willen. We zijn heel blij met hoe het er nu uitziet, het is echt een grote verbetering.”

Samenwerking met huisartsen en GGZ

De patiënten op de afdeling Psychiatrie worden vaak door de huisartsen of de GGZ uit de regio’s verwezen naar het ziekenhuis. Samenwerking met hen is van groot belang, zegt Marleen Stuijvenberg: “Er is natuurlijk een groot GGZ-netwerk in onze regio’s, met hen werken we veel samen. Bijvoorbeeld als psychiatrisch patiënten die bij hen onder behandeling zijn in ons ziekenhuis worden opgenomen. De aandacht rondom onze verbouwing helpt zeker om elkaar meer te ontmoeten en de samenwerking te versterken Maar ook daarna blijven wij vanuit het ziekenhuis investeren om die samenwerking op een goede manier verder vorm te geven.”

Deel dit artikel