‘QR-code bij zwemles is een klap in het gezicht voor zwemveiligheid’

WEST-FRIESLAND – De coronamaatregelen worden waarschijnlijk aangescherpt. De ziekenhuisopnames stijgen en de paniek slaat toe bij menig zorgmedewerker. De verwachting dat zorgmanagers wat geleerd hebben van de voorgaande periode blijft uit. Het riedeltje van vorig jaar wordt weer uit de kast getoverd en dit keer met een extra middel; de QR-code.

De QR-code was er in eerste instantie om mensen te stimuleren zich te laten vaccineren zodat ze wat leuks konden gaan doen, maar lijkt nu te worden ingezet in een breder verband. Door het (vermoedelijke) voornemen om ook sportscholen aan het rijtje toe te voegen van plaatsen waar je niet binnenkomt zonder code, wordt er ook een ander vlak geraakt. Het gaat niet alleen meer om leuke dingen, maar ook de gezondheid krijgt te maken met de vaccinatiedruk,’ zegt Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Tijdens de coronacrisis bleek het onduidelijk of een zwembad valt onder de categorie sportscholen of een apart geval is. Het is mogelijk dat zwembadbezoekers straks ook moeten scannen voor toegang. De vraag is of de groep ouders die met hun kinderen naar zwemles komen, dat wel gaan doen als ze een code moeten laten zien. Mogelijk blijven ze thuis en stellen ze de zwemlessen uit.

De Winter: ‘De maatregelen zijn onduidelijk, het is niet bekend hoelang er gewerkt gaat worden met de QR-code. In het ergste geval duurt dit tot mei 2022. Het kan gebeuren dat ouders hun kinderen niet meer naar zwemles laten gaan omdat ze zelf niet gevaccineerd zijn, of zelfs uit principe. Daarmee staat de zwemveiligheid komende zomer wederom onder druk. Naar mijn mening kan en mag je mensen niet verplichten zich te laten vaccineren om hun kind naar zwemles te brengen.

Het OMT bespreekt vandaag de te nemen maatregelen en zal alle opties de revue laten passeren. Een megaklus waarbij de hoop is dat ze het zwembad niet zien als een ruimte met slechts één soort gebruiker. Denk aan de kinderen die de kans moeten krijgen om te leren zwemmen. Zwembaden zijn flexibel genoeg mee te denken en zelf maatregelen te nemen. Maatregelen waarbij ouders hun kind veilig kunnen brengen en halen en waarbij ze kunnen meekijken bij de zwemles. Dat heeft deze branche al meerdere keren bewezen.

Deel dit artikel