Radboud Inline-skating wil behoud van (breedte) sport budget Gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Rick Schipper gaat zich sterk maken om het budget voor de breedte sport in Medemblik te behouden. Aanleiding zijn de enorme bezuinigingen die het college wil doorvoeren en daar moet ook het budget voor de topsport in Medemblik aan geloven. Rick Schipper liet eerder al weten toen bekend werd dat de Allianz Regatta niet langer meer in Medemblik wordt gehouden maar dat de organisatie heeft gekozen voor Almere die simpel weg veel meer geld bood dan de gemeente Medemblik.

Rick Schipper zegt over het schrappen van het sport budget: ‘Na het pleidooi voor het hoog houden van het Topsport budget rest ons nog om ook de aandacht te vragen voor de breedte sport, want deze is bij Radboud minstens zo belangrijk. Radboud heeft grote projecten op het programma staan die dit jaar nog in afgeslankte vorm wegens Corona, helaas niet volledig konden doorgaan. Als volgend jaar weer een normaal jaar gaat worden, beloofd dat een heel drukke zomer te worden voor ons als vrijwilligers organisatie. Wij hopen dan ook dat Gemeente Medemblik zal blijven voorzien in het stimuleren van sport op alle verschillende manieren.’

Radboud Inline-skating heeft een explosieve groei doorgemaakt, ook in 2020 kwamen er veel jeugdleden bij waardoor Radboud Inline-Skating veel extra jeugdtrainingen kon aanbieden dankzij de komst van veel nieuwe jeugdtrainers. ‘Kinderen kiezen trainingen uit op zowel Medemblik als Wervershoof met een aanbod van trainingen 7 dagen per week. Tevens zijn we dit jaar begonnen met clubwedstrijden, omdat de club hier ondertussen ruim groot genoeg is om goedgevulde wedstrijden mee te vullen,’ aldus Rick Schipper.

Schoolskate clinics

Radboud Inline-skating heeft net zoals in 2020 het plan opgepakt om wederom het schoolskaten te gaan organiseren samen met Sportservice West-Friesland. Tijdens de coronacrisis hebben veel kinderen kennis gemaakt met het bewegen op wieltjes en zo kunnen oefenen voor bijvoorbeeld het natuurijsschaatsen van afgelopen winter. Maar ook de KNSB wil meer samenwerken met Radboud onder de naam ‘Skatetijd’

Tekst gaat door onder de video

In zijn pleidooi gaat Rick Schipper verder in op de sportbeweging van het inline-skaten die bijzonder allround is en het bewegen van jongeren stimuleert en dan maakt het niet uit of je dik of dun bent of groot of klein bent. Na eventjes oefenen kunnen kinderen al gelijk leuk rollen en maken met oefeningen , spelletjes en tips telkens grote progressie. Maar ook op het therapeutisch vlak is inline-skaten voor de ontwikkeling van kinderen met bijvoorbeeld dyslexie, ADHD, enz enz een geschikte sport en velen maken een positieve ontwikkeling door.

Volgend jaar wil Radboud attractieve skate dagen organiseren voor de club én buurtkinderen. Middels te lenen skates en bescherming kunnen kinderen eenvoudig mee doen. Zo kunnen we drempel heel laag leggen, zodat alle jeugd zich welkom voelt om het te proberen. Tevens willen we het oudere recreatie skaten meer gaan oppakken. Hier moet veiligheid op skaters serieus opgepakt worden. Skaters langs de openbare weg zonder helm en zonder goede vaardigheid voor remmen of in het ergste geval vallen zijn zaken die we wensen te onderwijzen via clubtrainingen,’ aldus Rick Schipper.

Minder sponsoren, minder inkomsten

Het geleidelijk wegvallen van sportregelingen zal onze club raken: Zoals het jongerenbudget, topsortbudget, en subsidies voor projecten als schoolclinics en grote aansprekende wedstrijden. Door passie gedreven werken de vrijwilligers zich in slag in de rondte, maar als de gemeentelijke ondersteuning substantieel minder wordt zal anders gekeken worden naar elk van deze projecten. Middels o.a. boarding- of bordreclame worden sponsoren binnengehaald, maar helaas lopen ook die inkomsten al jaren terug. Een hoofdsponsor binnenhalen is al jaren lastig gebleken en het verhogen van de contributie is een mogelijkheid voor meer inkomsten, maar zorgt ook voor uitsluiting. Gelukkig was de Gemeente een stabiele partij die ons steunde bij vele projecten. Dat wij altijd ons plannen moesten presenteren zodat het getoetst kan worden op toevoegende waarde is helemaal prima. Wij willen namelijk verstandig omgaan met verkregen geld. Maar dat dit nu tot nul dreigt te worden mist een nodige stimulans die wij jarenlang zo waardeerde aan de Gemeente Medemblik en Team Medemblik,‘ besluit Rick Schipper.

Deel dit artikel