Rechter geeft inwoner Hoorn regie terug na mislukt reclasseringscontact

HOORN – De 22-jarige Maurice P. uit Hoorn heeft van de politierechter in Alkmaar het vertrouwen gekregen om zijn leven zelf weer op de rit te krijgen. P. stond onder toezicht van de reclassering, nadat hij was veroordeeld voor pogingen tot afpersing, drugsbezit en vernieling. Er hingen hem 77 dagen cel boven het hoofd, en hij kreeg een meldplicht bij de reclassering en de verplichting om mee te werken aan een traject voor begeleid wonen en de schuldsanering.

Dat laatste ging echter helemaal fout. P. zei met de reclassering te hebben afgesproken dat hij ergens in de buurt kon gaan wonen. Vervolgens kwam hij bij een opvang van het Leger des Heils, waar hij tijdelijk zou moeten verblijven. Een half jaar ging voorbij, en P. had nog altijd geen zicht op een ander onderkomen. ,,Als ik alleen maar tegengewerkt word, dan voel ik me op een gegeven moment gedwongen ermee op te houden.” stelde de jonge Horinees.

De officier van justitie vroeg de politierechter om P. inderdaad terug te sturen naar de gevangenis. Volgens haar legt P. de verantwoordelijkheid alleen maar buiten zichzelf, en heeft hij zich ook niet netjes gedragen tegenover de reclassering. Maar advocaat Mark Jan Bouwman zei dat het gedrag van zijn cliënt is ontstaan in een wisselwerking. Hij vroeg daarom om maar een deel van de voorwaardelijk opgelegde straf ten uitvoer te leggen.

De politierechter ging daarin mee, en gaf de Horinees het voordeel van de twijfel. Hij besloot om 27 dagen cel ten uitvoer te leggen, waarvan P. het grootste deel inmiddels al heeft uitgezeten. De overige 50 dagen blijven hem boven het hoofd hangen, maar zonder de verplichting om mee te werken met de reclassering.

Deel dit artikel