Ruim 10.000 euro schade Enkhuizen door vuurwerkvandalen

ENKHUIZEN – In de weken voor de jaarwisseling en tijdens de jaarwisseling is ondanks het vuurwerkverbod toch weer voor veel geld schade aangericht door vuurwerkvandalen in Enkhuizen maar ook in Stede Broec en Drechterland.

Maar van de drie gemeenten spant Enkhuizen toch wel de kroon: ‘Er is in Enkhuizen voor ca. € 10.000,00 schade door vuurwerk veroorzaakt aan gemeentelijke eigendommen. Het gaat hierbij om ca. € 7.000,00 schade aan prullenbakken en de overige kosten is schade aan verkeersborden, straatkolken, speeltoestellen en parkbanken,‘ laat Carola Deelen van de gemeente Enkhuizen weten.

Er is een eerste globale schatting gemaakt van de omvang van de schade. Daaruit blijkt dat de schades ernstiger zijn dan vorig jaar.  De geschatte schadebedragen op basis van vervanging zijn per gemeente globaal en exclusief arbeidsloon:  Stede Broec: ca. 6.500 euro (prullenbakken, een aantal speeltoestellen, straatkolken en verkeersborden) en Drechterland:  Drechterland: ca. 6.000 euro (brugdekplanken, kolken, verkeersborden en een parkbank),’ aldus Carola Deelen.

Juist vandaag liet de Raad van State doorschemeren dat een algeheel op consumentenvuurwerk kan bijdragen aan een veiliger jaarwisseling. Dit naar aanleiding van een concept wetsontwerp ingediend door GroenLinks en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer die het kabinet oproepen om een algeheel landelijk vuurwerkverbod in te stellen.

Deel dit artikel