RTV West-Friesland

Justitie

Schieten op beste vriend in Wervershoof bestraft met celstraf

WERVERSHOOF – Een 28-jarige inwoner van Wervershoof was ernstig onder invloed van drugs en slaappillen toen hij op 24 juni naar het huis ging van zijn beste vriend. In psychotische toestand stak hij de brievenbus in brand en schoot hij met een spijkerpistool een spijker van 32 millimeter in de borst van zijn hartsvriend. Die kwam er nog relatief goed vanaf na deze aanval en raakte daardoor licht gewond.

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde René H. dinsdag tot een celstraf van 14 maanden, waarvan 11 maanden voorwaardelijk. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De Wervershover moet van de rechtbank ook verplicht naar een kliniek, waar hij gedwongen moet afkicken. Die opname kan maximaal een jaar duren. H. zit al sinds oktober in zo’n kliniek. Hij werd toen geschorst uit voorarrest.

Daarnaast krijgt de man een alcohol- en drugsverbod opgelegd. Bij de voorwaardelijke straf hoort een proeftijd van drie jaar.

H. zei tijdens de zitting van twee weken geleden dat hij er niets van snapt, waarom hij zijn beste vriend te lijf was gegaan met het spijkerpistool. Hij vertelde dat hij dit vreselijk vindt. De rechtbank vat de aanval op als een poging tot doodslag.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen