Schoner Julianapark in Hoorn dichterbij

HOORN – Deze week rondt het Recreatieschap Westfriesland in het Julianapark in Hoorn de plaatsing af van tien grote ondergrondse afvalbakken met een opvallende blauwe bovenkant. In opdracht van de gemeente zijn ze geplaatst om de overlast door afval en zwerfvuil in te dammen.

Het Recreatieschap had de bakken het liefst voor de zomer al neergezet maar dat was door leveringsproblemen niet mogelijk. Bijkomend voordeel is dat de overlast voor recreanten beperkt blijft en het terrein voldoende tijd heeft om zich te herstellen voor de volgende zomer.

Wethouder Simon Broersma: ‘We hebben gemerkt dat het Julianapark meer dan anders zeer in trek was om in te recreëren en ontspannen. Door de coronamaatregelen waren er niet veel mogelijkheden zoals festivals of buitenlandse vakanties en dan kun je zien dat veel bewoners genieten van een groene omgeving dicht bij huis. Maar grote drukte levert ook veel afval en zwerfvuil op. Al jaren lang hebben we hier enorme last van gehad in het Julianapark. Dit probleem wordt met deze grote ondergrondse bakken opgelost. De bakken zijn goed zichtbaar en staan in het terrein verspreid. We verwachten dan ook veel minder troep en dus een schoner park dat veel fijner is om in te verblijven.

Antoon Vreeker van Vreeker BV heeft de bakken in opdracht van het Recreatieschap geplaatst. ‘Omdat de bakken een grote capaciteit hebben hoeft er minder vaak geleegd te worden. Dit is ook duurzaam: er rijdt minder vaak een voertuig over het terrein. Dat is ook nog eens veiliger voor de recreanten en beter voor de natuur.’

Directeur Karel Schoenaker van het Recreatieschap Westfriesland: ‘Wij werken nu twee jaar met deze ondergrondse afvalbakken in onze terreinen. Jaarlijks halen we duizenden kilo’s vuil op, het scheelt dus veel tijd die we kunnen besteden aan andere beheertaken. Andere voordelen zijn dat de bakken onbereikbaar zijn voor ongedierte als ratten en muizen en ze kunnen niet in de brand vliegen. Bovendien scheelt het gebruik van plastic zakken, dus beter voor het milieu.’

Deel dit artikel