SP Statenfractie bezorgd over de voormalige vuilnisstortplaats ‘De Bult’ in Enkhuizen

ENKHUIZEN – Na de buurtenquête eind 2020 en een nieuwe reeks schriftelijke vragen blijft de SP zich zorgen maken over de situatie rond de oude vuilstort De Bult aan de rand van Enkhuizen. Ook na een – overigens verhelderend en prettig – gesprek met betrokken ambtenaren en wethouder Heutink is het niet duidelijk welk afval er destijds is gestort, waar dit vandaan komt en welke gevolgen de vervuiling van de grond heeft voor de verontreiniging van het grond- en oppervlaktewater.

Begin 2020 kwam aan het licht dat de deklaag van de vuilstortplaats – thans in gebruik als mountainbikeparcours en als speel- en natuurterrein – ernstig vervuild was. Op enkele plekken was de deklaag verdwenen en kwam het afval zelf in zicht. Raadslid Baris Ermis stelde vragen en kreeg antwoorden waar wij weinig mee konden. Er volgden nieuwe schriftelijke vragen, een buurtenquête en nogmaals (vervolg)vragen. Bewoners van de Kadijken maken zich zorgen, bleek uit de ingeleverde enquêteformulieren.

Ook de Statenfractie van de SP maakt zich zorgen. Niet alleen over deze stort, maar ook over andere voormalige stortplekken en vuilnisbelten, aldus Wim Hoogervorst. Hier is vanaf de jaren ‘30 tot 1978 afval gestort en wij geloven niet dat het niet vervuild afval is geweest. En als men dan zegt dat wij ons geen zorgen hoeven te maken, gaan wij juist door met kritische vragen stellen.

Onze zorgen richten zich nu op onderzoek van het oppervlaktewater. “De SP gaat proberen de gemeente aan te zetten om zo’n onderzoek te laten doen”, zegt Baris Ermis. “Ook zullen we zelf bij het Westfries Archief gaan zoeken naar de oorsprong van het afval”. De SP wil voorkomen dat we met De Bult in eenzelfde drama gaan belanden als bij voormalige stortplaats Westwoud, waar ook uit Enkhuizen vuilnis en ander afval is gestort. Ook deze stortplaats – thans golfterrein – heeft al jaren de aandacht van de SP.

Deel dit artikel