Stadslandbouw Hoorn verliest zaak bij bestuursrechter

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

HOORN – De Stichting Stadslandbouw Hoorn heeft een zaak verloren bij de bestuursrechter in Haarlem. De stichting had bezwaar gemaakt tegen de dwangsom van 25.000 euro, die de provincie Noord-Holland heeft opgelegd voor het kaal maken van een stuk grond aan Hoorn 80. De stichting wilde daar een voedselbos aanleggen, maar had daar geen vergunning voor van de gemeente Hoorn.

De dwangsom hoeft nog niet betaald te worden, maar hangt de stichting wel boven het hoofd. Stadslandbouw Hoorn krijgt vijf maanden de tijd om het stuk grond aan Hoorn 80 te herstellen in de oude staat. De stichting dacht dat er toestemming was van de gemeente om daar aan de slag te gaan, maar er was geen vergunning om het voedselbos aan te leggen.

De rechter vindt dat Noord-Holland de dwangsom kon opleggen, omdat de stichting verzuimde om onderzoek te doen naar de flora en fauna op het stuk grond. Mogelijk leefden daar beschermde soorten en zijn dieren verstoord door het kaal maken van de grond. De dwangsom kan worden gebruikt om de schade zoveel mogelijk te herstellen, maar eerst krijgt de stichting zelf vijf maanden de tijd om dit te doen voordat het geld daadwerkelijk moet worden betaald. Stadslandbouw Hoorn vindt die periode te kort, maar de rechter vindt van niet.

De rechter stelt dat de stichting ervan op de hoogte was dat er onderzoek moest worden gedaan naar de natuurwaarden van het stuk grond. Een contactpersoon van de gemeente Hoorn had daar in een mail op gewezen.

Het voedselbos aan Hoorn 80 is een gepasseerd station, omdat de gemeenteraad van Hoorn in oktober besloot dat er geen vergunning komt voor de aanleg van het voedselbos op deze locatie.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category