Stooktips voor uw houtkachel

WEST-FRIESLAND – De dagen worden kouder en korter. Het is dan gezellig om binnen de houtkachel aan te zetten. Maar wist u dat de rook ongezond is voor u en uw omgeving? Stook daarom bewust. Ontdek met de stooktips hoe u minder ongezond kunt stoken.

Schadelijke stoffen

Bij het verbranden van hout komt fijnstof vrij. Dit komt samen met andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is ongezond, vooral voor kinderen en ouderen. Bovendien is houtstook niet goed voor het klimaat. Een groot deel van de warmte vliegt zo via de schoorsteen naar buiten. Houd daarom rekening met uw eigen gezondheid en die van uw buren en stook bewust.

Stookalert

Laat het vuur uit bij windstil en mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen rondom uw woning. Bekijk op stookwijzer of u veilig kunt stoken.

Meer stooktips

Vijf andere slimme stooktips:

  1. Steek de houtkachel alleen aan bij speciale gelegenheden
  2. Ventileer de ruimte waar gestookt wordt
  3. Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen door een vakman
  4. Stook alleen droog en schoon hout
  5. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk

Kijk voor meer informatie en tips op de site van Milieu Centraal.

Pelletkachel als alternatief

Een pelletkachel brandt schoner dan een ouderwetse houtkachel of open haard. Ook verwarnt deze beter. Maar ook bij een pelletkachel komt er fijnstof vrij. Gebruik deze dus met mate. Op de site van Milieu Centraal vindt u meer informatie over de pelletkachel.

Deel dit artikel