Stroomstootwapen Taser X2 maakt nu deel uit van de uitrusting bij de politie in Noord-Holland

WEST-FRIESLAND – De politie eenheid Noord-Holland heeft na drie dagen van intensieve opleiding voor de Stroomstootwapen Taser X2, dit wapen nu bij alle eenheden in Noord-Holland ingevoerd, dus ook bij de eenheden in Noord-Holland. De Stroomstootwapen Taser X2 is na jaren testen en onderzoeken ingevoerd om het gat tussen de wapenstok, pepperspray en het hoogste geweldsmiddel bij de politie, het vuurwapen, te dichten.

De Wijkagent voor Den Helder zegt over het stroomstootwapen: ‘Pepperspray is niet altijd een oplossing en werkt niet bij iedereen. Het enige dat overbleef was helaas regelmatig een fysieke aanhouding met risico op letsel bij zowel verdachte als collega tot gevolg.

Omdat schieten met het vuurwapen enkel onder strikte voorwaarden is toegestaan, zoals in heftige situaties, gebruikt de politie het liefst niet het vuurwapen. Volgens de wijkagent is het stroomwapen een mooie aanvulling op de middelen die de politie ter beschikking heeft en biedt ook de mogelijkheid om op veilige afstand een verdachte aan te spreken, onder controle te brengen en aan te houden, alles onder strikte criteria.

De Wijkagent: ‘Vrijwel niemand is er ongevoelig voor, ook niet onder invloed of iemand die heel sterk is. Dat komt doordat de toegediende stroom zorgt voor zogenaamde ‘neuromusculaire incapaciteit’ (NMI). De getroffen persoon verliest tijdelijk (5 sec) het vermogen zijn spieren te beheersen.

De toegediende stroom is ondanks de pijn niet gevaarlijk, hier is veel onderzoek naar gedaan. Dat komt weer omdat het voltage weliswaar hoog is, maar het ampèrage slechts 1,3 mili-ampère (0,0013 A) per seconde bedraagt. Ter vergelijking: een kerstboomlampje heeft 1 Ampère.

De periode van NMI, zorgt ervoor dat wij iemand veilig kunnen aanhouden en het is de bedoeling dat er hierdoor juist minder letsel ontstaat dan wanneer wij noodgedwongen met iemand een fysieke confrontatie aan moeten gaan.

Uiteraard kent ook dit wapen zijn beperkingen en is de inzet aan strenge regels verbonden. Al het gebruik wordt vastgelegd en gemonitord.

Deel dit artikel