Supermarkt Deen verliest rechtszaak over brandveiligheid distributiehallen

HOORN – Supermarktconcern Deen heeft een rechtszaak over de brandveiligheid van zijn distributiehallen in Hoorn verloren. De rechtbank in Haarlem heeft beslist dat de gemeente een omgevingsvergunning voor de hallen mag weigeren en Deen dwangsommen tot een bedrag van 120.000 euro mag opleggen.

Deen en Hoorn ruziën al geruime tijd over de brandveiligheid van het distributiecentrum. Hoorn stelt dat het complex onvoldoende brandveilig is, omdat er een scheidingswand ontbreekt tussen de twee grootste distributiehallen. Het supermarktconcern beweert echter dat de brandveiligheid wel gewaarborgd is door andere maatregelen die zijn genomen.

Deen, waarvan de diverse supermarkten recent in handen zijn gekomen van Albert Heijn, Dekamarkt en Vomar, voerde tijdens de rechtszaak in juli aan dat uit onderzoek is gebleken dat de brandveiligheid wel degelijk aan alle eisen voldoet. Die conclusie werd echter aangevochten door de brandweer in Hoorn.

De rechters geven de gemeente en haar brandweer gelijk. Volgens de rechtbank heeft de brandweer voldoende expertise om tot haar conclusie te komen. Ook vinden de rechters dat er genoeg reden is om te vrezen dat een mogelijke brand in het distributiecentrum kan overslaan naar naastliggende bedrijfspanden.

De eindconclusie van de rechtbank is dat Hoorn Deen 120.000 euro aan dwangsommen mag opleggen om de vereiste brandvoorzieningen alsnog aan te brengen.

Deel dit artikel