Tuinders West-Friesland krijgen bij grote droogte te maken met limiet aan inlaat zoetwater IJsselmeer en Markermeer

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

WEST-FRIESLAND – Tuinders die rond het IJsselmeer en Markermeer hun bedrijven hebben krijgen te maken met limieten tijdens langdurige perioden van droogte. PWF en 16 overheden rondom het IJsselmeer en Markermeer hebben hier afspraken overgemaakt om zo te kunnen blijven garanderen dat de drinkwatervoorziening niet in het gedrang komt.

Provinciaal bestuurder van LTO Noord Noord-Holland Kees Stoop zegt tegen Nieuwe Oogst: ‘Er wordt al langer over gesproken. Zeker na de langdurige perioden van extreme droogte zoals in 2018. Het is op zich een logisch verhaal, maar op het moment dat boeren hun teelt naar de knoppen zien gaan door de droogte, zullen die dat toch anders ervaren

Maar ook de komst van o.a. de datacenters, die een enorme vraag aan zoetwater hebben, kan het risico van ‘verdroging’ sterk laten toenemen waardoor de mogelijkheden om te beregenen nog verder aan banden moet worden gelegd. Stoop wil dan ook dat er alternatieve waterbronnen moeten komen en dan bedoelt hij o.a. het project ‘Spaarwater‘ waar in natte perioden water wordt opgeslagen in de bodem en die dan in de droge perioden kan worden ingezet.

In Anna Paulowna onderzoekt Pieter Vlaar van Vertify mogelijke oplossingen voor een innovatief klimaatbestendig en waterrobuust landbouwsysteem voor in de dagelijkse praktijk. Het bedrijf toetst naast de economische en technische haalbaarheid ook de effecten op de bodem, biodiversiteit, milieu en gewassen.

 

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category