ENKHUIZEN – Afgelopen week kwam Don Ceder Tweede Kamerlid van de ChristenUnie naar Enkhuizen. Met één blik op de zonnige haven en binnenstad was voor hem duidelijk: hier kom ik zeker terug als toerist! Het team van ChristenUnie-SGP Enkhuizen had hem uitgenodigd om te horen hoe een kleine zorgorganisatie als Stichting De Baanbreker moeite heeft om te voldoen aan alle vereisten. De medewerkers hebben Don Ceder hartelijk ontvangen en ze vertelden enthousiast over hun werk.
De vrije inloop bij De Baanbreker vormt een lage drempel: geen rompslomp met administratie en juist in deze tijd van eenzaamheid zo waardevol. Don Ceder beaamt “Het is zo belangrijk dat je mensen blijft zien en mensen in beeld kunt houden, daarom heb ik echt een warm hart voor een inloophuis!” Het is dan ook precies wat de medewerkers zelf aangeven: Zo kom ik onder de mensen, anders ben ik veel alleen. Klaas zegt het zo: “De mensen zijn het leukst!”
Leidinggevende Debbie van Dokkum legt uit dat De Baanbreker afgelopen tijd hard gewerkt heeft om de organisatie achter de schermen naar een hoger plan te tillen. De nieuwe eisen op het gebied van een kwaliteitsmanagementsysteem zijn hoog, te hoog! Er moet veel geregeld worden om in het systeem te passen en de administratieve lasten daarvoor wegen te zwaar voor kleine organisaties. “Zie de kracht van een voorliggend veld wat mensen direct ondersteuning geeft en niet laat afglijden. Laten we vooral blijven zorgen dat het geld ingezet wordt voor de kwetsbare burger en niet doorslaat naar een kwaliteitssysteem!” Dat is de boodschap vanuit het werkveld voor de overheid in Den Haag.
Tekst loopt door onder de foto

Juist die kleinschalige zorgorganisaties zijn zo waardevol. Voor Jitske is het na meer dan 12 jaar een tweede thuis. Ze komt vaak om gezamenlijk een gezonde maaltijd te koken en gezellig samen te eten. Tijdens de lockdown in coronatijd was alles gesloten en dat was een zware tijd voor medewerkers. Wel heeft men toen de nieuwe Giftshop ‘puur en g!fts’ kunnen opzetten. Het meeste werk is op indicatiebasis en de omzet van de kringloop levert net het extra op om een zorgkassasysteem in te voeren. Zo heeft Jitske dan ook zelfstandig leren werken achter de kassa.
Vanuit de regio werd De Baanbreker laatst opnieuw fors gekort door een nieuwe verdeelsleutel voor subsidies. Het opvangen van dak- en thuisloze mensen die ook uit de regio komen en het werk voor de reclassering is heel waardevol. Tegelijk blijkt het moeilijk om ook dit werk in het huidige subsidiebeleid in te passen. Dat men door kleine veranderingen meteen zo gekort kan worden is ontluisterend! Al met al hebben kleine zorgorganisaties het moeilijk.
Hans werkt al jaren halve dagen per week en bepaalt de prijzen in de kringloop en repareert graag, speelgoed of klokken. Peter is als vrijwilliger aan de slag in de kringloopwinkel. Hij kon uit eigen ervaring vertellen dat De Baanbreker hem enorm heeft geholpen zijn leven weer op te bouwen van zelf koken tot zelfstandig werken bij een reguliere werkgever. “Ik hoop dat De Baanbreker in Enkhuizen een voorbeeld zal zijn voor de rest van Nederland.”
Zichtbaar met trots kon Jitske een eigen gemaakt presentje van de nieuwe Giftshop ‘puur en g!fts’ zelf verkopen aan Don Ceder. Met gemoedelijke groet en presentje op zak ging Don Ceder verder op weg in zijn autootje door zonnig Noord-Holland om veldwerk en overheid te verbinden.
Meer info:
Reageer