Van Witte kerkje naar Cultuurhuis ABBEkerk

ABBEKERK – Eindelijk…..het Cultuurhuis ABBEkerk is officieel van start gegaan. Op 1 juli j.l. is het gebouw overgedragen naar de gelijknamige stichting. Vijf jaar geleden heeft een bevlogen groepje inwoners van Abbekerk een stichting opgericht met als doel om Het Witte Kerkje te behouden voor de dorpsgemeenschap en de regio. De Protestantse Gemeente MiddenWestfriesland wilde stoppen met haar activiteiten en het kerkgebouw van de hand doen.

Vijf jaren volgden  van touwtrekken, geduld, doorzetten en bevlogenheid. Het is nu dus  gelukt door het taaie doorzettingsvermogen van enkele Abbekerkers De  spreekwoordelijke  “ kogel is door de kerk”. Gelukkig is de buitenkant onbeschadigd gebleven. De binnenkant echter  van het gebouw is slecht, maar…… er zijn al mensen bezig met opknappen. En wil iets een nieuw leven krijgen, dan moet er eerst geruimd worden; in dit geval gesloopt en verbouwd.

Het Cultuurhuis van ABBEkerk wil een nieuw cultureel middelpunt worden in  de breedste zin van het woord: feesten, markten, concerten, toneeluitvoeringen, bezinningsbijeenkomsten, galeries, rouw en trouw en ga zo maar door. Het gebouw is te huur, evenals het naastgelegen ABBEhuisje. In dat ABBEhuisje kunnen activiteiten gehouden worden op kleine schaal.

De leefbaarheid van Abbekerk zal door dit Cultuurhuis vergroot worden, want samen dingen ondernemen en beleven is onmisbaar. Dat hebben we gevoeld tijdens de afgelopen corona-periode. Door samen ergens de schouders onder te zetten, wordt de onderlinge verbinding vergroot. En zal de som der delen groter zijn dan ieder voor zich. Er zal b.v. ook  samengewerkt worden met o.a. Het Groene Kerkje in Lambertschaag.

Om het Cultuurhuis vorm te kunnen geven is geld nodig. U kunt donateur worden om zo het gebouw te onderhouden. Graag uw bijdrage overmaken naar NL13INGB0008441793 t.n.v. Stichting Cultuurhuis Abbekerk. Ook worden er vrijwilligers gezocht om te helpen bij de verbouwing, de inrichting bij activiteiten, helpen in de bediening en het schoonhouden.

Hopelijk gaat uw hart sneller kloppen van dit initiatief en wordt u actief (op welke manier dan ook) in  het nieuwe Cultuurhuis Abbekerk, gevestigd in het  oude, historische  Witte Kerkje.

Deel dit artikel