RTV West-Friesland

Justitie

Verwarde vrouw uit Hoorn hoeft toch niet de cel in voor diefstallen in Opperdoes en Medemblik

HOORN – Het Hof in Amsterdam heeft vrijdag besloten dat de 38-jarige vrouw die in 2018 en 2019 in Medemblik en Opperdoes verantwoordelijk was voor een drietal diefstallen toch niet de gevangenis in hoeft. De vrouw heeft zich twee keer schuldig gemaakt aan winkeldiefstal, en zou daarnaast bij een kennis in de schuur hebben ingebroken.

Het slachtoffer diende daarvoor een aanzienlijke vordering tot schadevergoeding in. Hij vroeg 235 euro materiële schadevergoeding en 2350 euro smartengeld. In eerste aanleg was de vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 dagen waarvan de helft voorwaardelijk.

De verdediging besloot echter tegen dat vonnis in beroep te gaan vanwege de persoonlijke omstandigheden van de vrouw.

De 38-jarige Hoornse heeft namelijk geen opvallend lang strafblad, en kampt daarnaast met veel persoonlijke problemen. Zo heeft ze een verstandelijke beperking, is ze drugsverslaafd en heeft ze verschillende psychologische klachten waarvoor ze momenteel in een Amsterdamse instelling is opgenomen.

De vrouw zou compleet ongeschikt zijn voor detentie of een werkstraf, en een geldboete was vanwege haar schuldenproblematiek ook geen optie. De Advocaat-Generaal vorderde daarom om de straf die in eerste aanleg opgelegd was geheel voorwaardelijk te maken. Advocaat Guido Terlingen was het daar geheel mee eens.

Het Hof ging in haar arrest mee in deze redenatie. De vrouw moet wel nog een schadevergoeding van 100 euro aan het slachtoffer betalen.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen