Vier politieke partijen Medemblik willen ‘Anjerperktje’

HvM, CDA,  Morgen en GemeenteBelangen willen Witte Anjer Perkje

MEDEMBLIK – Hart voor Medemblik, het CDA,  Morgen en GemeenteBelangen zetten zich in voor de komst van een Witte Anjer Perkje in de gemeente Medemblik. Dit is een veldje witte anjers – het symbool voor erkenning en waardering van veteranen – dat in de weken voorafgaand aan Nederlandse Veteranendag bloeit.

Het Witte Anjer Perkje is een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag, dat elk jaar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag organiseert op de laatste zaterdag van juni. Samen met verschillende veteranenambassadeurs doen zij de oproep om in elke Nederlandse gemeente een Witte Anjer Perkje aan te planten. Zo zijn ze al gerealiseerd in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leeuwarden, Schagen en Hollands Kroon. Nu is het de hoogste tijd dat er ook zo’n perkje verschijnt in de gemeente Medemblik zo stelt Rick Mensink (HvM).

Onze veteranen hebben hun leven vaak op het spel gezet voor onze vrijheid. Daar zijn zij terecht trots op en wij natuurlijk ook. Met een Witte Anjer Perkje laten we aan onze lokale veteranen onze dankbaarheid en waardering zien,” aldus Els van den Bosch (CDA).

Op dit moment kent Nederland circa 110.000 veteranen. Vrouwen en mannen die overal ter wereld in oorlogs- en missie gebieden actief zijn geweest. Van Joegoslavië tot Nieuw-Guinea en van Afghanistan tot Congo.  Ook in onze gemeente wonen mensen die tot deze groep behoren. “Veel mensen weten niet wie er veteraan is. Uw buurvrouw zou bijvoorbeeld zomaar veteraan kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat er ook in onze gemeente ruimte is voor veteranen en daarover het gesprek aan te gaan met elkaar. Hopelijk draagt een Witte Anjer Perkje daaraan bij,” aldus Pieter Koning (Morgen).

Een veteraan is een normaal iemand die zijn of haar leven voor onze vrijheid inzet. Iets dat de hoogste prijs kan kosten en waarvan zij allen goed doordrongen zijn. Het is niet alleen belangrijk dat de veteranen tijdens de uitzending, maar juist ook daarna alle steun en waardering krijgen van ons allemaal. Want ook na thuiskomst stopt bij vele veteranen de uitzending nooit (fysiek en psychisch). Een fysieke uiting van waardering in de vorm van een Witte Anjer perkje is dan zeer belangrijk”, aldus Roelandt Paarlberg (GemeenteBelangen).

De vier initiatiefnemers dienen bij de raadsvergadering van 16 december een motie in met als doel in samenspraak met lokale veteranen en de mensen van het Oorlogsmuseum Medemblik een Witte Anjer Perkje te realiseren op een geschikte locatie. Ook is het de bedoeling dat daarbij een informatiebord wordt geplaatst met uitleg over de betekenis van het symbool van de witte anjer en veteranen.

Deel dit artikel