RTV West-Friesland

Foto: RV Fotografie
Justitie

Vijftien jaar cel geëist voor doden van gehandicapte Dimitri in Nibbixwoud

NIBBIXWOUD – De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar een onvoorwaardelijke celstraf van vijftien jaar geëist tegen de 33-jarige Jama A. uit Nibbixwoud. Volgens de officier is A. verantwoordelijk voor de dood van de 26-jarige gehandicapte Dimitri uit Hoorn op 8 augustus 2020 in Nibbixwoud.

Het dode lichaam van de man werd p de bewuste dag gevonden in het water langs het fietspad van Over de Leek in Nibbixwoud. De officier hield dinsdag een betoog waaruit zou blijken dat het niet anders kan dat Jama A. slachtoffer Dimitri van het leven heeft beroofd.

Op het lichaam van de man is zwaar geweld uitgeoefend. De officier zei dat onderzoek heeft uitgewezen dat hierbij de loopkruk van Dimitri is gebruikt. Daarna is de man gewurgd. Volgens de aanklaagster heeft A. dit gedaan om te voorkomen dat bekend zou worden dat hij Dimitri had mishandeld. De officier zei dat eerst de scootmobiel van het slachtoffer in het water is gegooid en daarna het lijk.

Jama A. gaf toe dat hij een deel van de avond van 7 augustus en de nacht van 8 augustus met Dimitri samen is geweest. De twee zouden een fles sterke drank hebben gekocht en helemaal hebben opgedronken. Daarna zaten ze tot diep in de nacht op een terras van een café in Hoorn. Daar zijn ook camerabeelden van.

De verdachte ontkende dat hij op de scootmobiel van Dimitri samen met hem naar Nibbixwoud is gereden. Volgens hem is hij in Hoorn op de fiets gestapt en heeft hij Dimitri niet meer gezien. A. verklaarde dat hij zijn ‘goede vriend’ Dimitri nooit wat aan zou doen.

De officier van justitie vond de verdachte wel degelijk schuldig aan doodslag. Zij wees op vage camerabeelden, waarop de lichte schoenen van A. overduidelijk te zien zouden zijn. Ook hebben meerdere getuigen verklaard dat zij de verdachte en het slachtoffer samen op de scootmobiel hebben gezien onderweg van Hoorn naar Nibbixwoud.

Familieleden van Dimitri vroegen om meer dan 50.000 euro schadevergoeding voor het verlies van het alom geliefde slachtoffer. Hartverscheurende verklaringen van nabestaanden maakten duidelijk dat de dood van Dimitri een enorm gat heeft geslagen in de familie.

Jama A. moest ook voorkomen voor bezit van hennepplanten en amfetamine en een brute woninginbraak bij hem in de buurt, waarbij een 87-jarige man op gewelddadige wijze van 100 euro werd beroofd. De verdachte bekende alleen de drugsfeiten.

De raadsman van A. voert donderdag het woord. De rechtbank doet op 24 februari uitspraak.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen