Volkssterrenwacht Orion reikt telescoop uit

BOVENKARSPEL – Bij Volkssterrenwacht Orion in het Noordhollandse Bovenkarspel is 14 september j.l. tijdens een feestelijke besloten bijeenkomst een telescoop uitgereikt aan het Don Bosco college (school voor middelbaar onderwijs) uit Volendam. Deze telescoop werd beschikbaar gesteld door het project SSVI. De telescoop gaat gebruikt worden bij de lessen sterrenkunde.

Deze school komt jaarlijks met een groep leerlingen naar Volkssterrenwacht Orion voor een rondleiding onder leiding van een enthousiaste leerkracht van deze school.

De telescoop werd uitgereikt door de secretaris van Orion Jan Ruers in het bijzijn van de leerkracht Kim Blankendaal, docent natuurkunde, scheikunde en NLT ( natuur, leven en technologie), dhr. Guijt, docent Natuur, Leven en Technologie en de heer Rollingswier, conrector, allen van het Don Bosco college (scholengemeenschap met drie voor VMBO, HAVO en VWO) uit Volendam.

Op deze avond kregen leerlingen van deze school klas VWO6 voorafgaand aan de uitreiking een rondleiding door de sterrenwacht door de enthousiaste vrijwilligers van Orion. Als afsluiting van deze feestelijke avond werd er genoten van een consumptie met taart.

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel werkt al jaren mee aan het project “Sterren Schitteren Voor Iedereen”, dit is een initiatief van Jean Pierre Grootaerd van de Universiteit van Gent. Jean Pierre Grootaerd is de initiatiefnemer en motor van dit project. Firma Bresser uit Duitsland sponsort jaarlijks telescopen voor dit project; de laatste jaren ook speciale camera’s, die achter de telescoop te plaatsen zijn om foto’s mee te maken van o.a. de maan, planeet Jupiter en zijn maantjes en planeet Saturnus.

Deze telescopen staan nu al in 156 landen wereldwijd bij diverse scholen. Het gaat dan niet om 1 school per land, maar om meerdere scholen per land. Vereniging Orion heeft de afgelopen jaren inmiddels al 4 telescopen geschonken aan basisscholen in regio West- Friesland (Noord-Holland). Het doel van dit project is jeugd de kans te bieden om naar het heelal te kijken en hierin zelfs onderwijs te krijgen. In het heelal gebeurt van alles zoals het reizen naar de maan en in de nabij toekomst naar de planeet Mars. Ook wordt er geleerd om met een computer om te gaan en met name om foto’s van o.a. de maan te maken via de telescoop.

Er worden in de landen wereldwijd, waar deze projecten aan geschonken worden, hele projecten omheen gezet. Op deze telescopen hebben per telescoop 24 personen o.a. bekende astronauten en wetenschappers en een Nobel winnaar hun handtekening gezet. Deze personen ondersteunen hiermee ook dit project.

Ook organiseert namens SSVI Jean Pierre Grootaerd excursies naar instituten zoals het opleidingscentrum voor Astronauten in Keulen, waar anders leerlingen geen toegang tot hebben. Orion heeft hier ook aan meegewerkt. Een paar jaar geleden heeft Orion ook hieraan meegewerkt; 24 leerlingen van diverse middelbare scholen uit West- Friesland kregen de kans om mee te gaan; hiervoor is door Orion een wedstrijd uitgeschreven. Een geweldige ervaring, voor de leerlingen, die hiervoor uitgekozen waren!!

Vereniging Orion heeft ook diverse doe dingen ontwikkeld en geschonken aan het project SSVI zoals het educatieve spel StarRun. Dit is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van sponsors en leden van Orion. Het educatieve spel StarRun is bedacht, ontwikkeld en uitgebracht door Orion; dit spel gaat zo de hele wereld over.

Ook op de spellendoos van StarRun hebben diverse personen hun handtekening gezet zoals Andre Kuipers, Gerard van het Hoofd, Robert Dijkgraaf. Het spel StarRun werd uitgebracht met Nederlandse en Engelse teksten. Aan dit spel hebben diverse leden van vereniging Orion maanden aan meegewerkt.

Foto aangeleverd

Deel dit artikel