Vrijdag code oranje maar code rood is niet uitgesloten door het KNMI

WEST-FRIESLAND – In het noorden van het land komen zware windstoten voor van 75-80 km/uur. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden en hiervoor staat code geel uit. De wind komt uit een westelijke richting. Later vanmiddag en vanavond neemt de wind af.

Vanaf vrijdagmiddag gaat het opnieuw hard waaien. Dan worden boven land zeer zware windstoten verwacht van 100-120 km/uur, in de kustgebieden tot 130 km/uur en aan de noordwestkust en op de Wadden mogelijk nog iets hoger. Hierdoor kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Hiervoor staat vanaf 14 uur code oranje uit. De wind draait geleidelijk van zuidwest naar west. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuidwesten uit af.

Code rood niet uitgesloten

Het is niet uitgesloten dat het KNMI morgen in de loop van de dag gaat opschalen naar code rood. Code rood is wanneer er sprake is van extreem weer dat ernstige gevolgen voor de samenleving kan hebben en waarbij grote veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan

Deel dit artikel