Vrijgesproken van verzet bij aanhouding door vormfout

OPMEER – De politierechter in Haarlem sprak dinsdag een 27-jarige man uit Opmeer vrij van verzet bij zijn aanhouding vanwege een vormfout. De politie had namelijk niet in een proces verbaal opgeschreven waarom Antra T. in de nacht van 23 september werd aangehouden in Alkmaar. Wel werd T. tot drie weken gevangenisstraf veroordeeld vanwege het beledigen en bedreigen van politieagenten. ,,Ik heb er spijt van”, zei de verdachte.

In de bewuste nacht was er een akkefietje met een groep jongeren op de Achterdam in Alkmaar. T. tilde uit balorigheid een van hen op en kreeg daarna zelf een nekklem van een ander uit de groep. Dat duurde een paar minuten. Een bewaker kwam erbij en even later de politie.

Agenten sloegen T. in de boeien. De officier van justitie zei dat dit was gebeurd op verdenking van openbare dronkenschap en het verstoren van de openbare orde. Maar een officieel proces verbaal over de reden van die aanhouding zat niet bij de stukken in het dossier van de Opmeerder.

Dat de Opmeerder zich heftig had verzet tegen zijn aanhouding, was tijdens de zitting te zien op camerabeelden. De man probeerde agenten te schoppen. Toch ontsprong hij de dans van een veroordeling daarvoor vanwege die vormfout.

De officier van justitie eiste vier weken celstraf voor het bedreigen en beledigen van de agenten en het verzet bij de aanhouding. T. kreeg uiteindelijk drie weken, maar moet van de rechter ook nog 30 dagen celstraf gaan uitzitten van de 117 dagen die nog voorwaardelijk boven zijn hoofd hingen.

Hij had de agenten uitgescholden voor kankerlijers, riep dat hij hun moeder zou ‘neuken’ en dreigde: ‘Ik maak jullie allemaal kapot en sla jullie tanden uit je bek’.

Nu had de man er veel spijt van. ,,Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Ik weet dat ik strafbare feiten heb gepleegd. Ik had teveel gedronken, terwijl ik niet tegen alcohol kan. Maar ik was net vrij uit de gevangenis en de verleiding om te drinken was groot.” Hij wist weinig meer van de bewuste nacht. ,,Denk dat ik een black out heb gehad.”

De rechter en de officier van justitie vonden het verwerpelijk wat de man had gedaan. ,,Dit zijn hele nare feiten. De politie doet gewoon haar werk. Dan hoeft ze niet zulke teksten naar haar hoofd te krijgen.” De man blijft onder toezicht staan van de reclassering, die alcoholcontroles bij hem gaat uitvoeren. Hij heeft een strafblad, waarop meer feiten met geweld staan.

Deel dit artikel