VVD Stede Broec wil snelheid opvoeren in bouw IKC plan Zuid

STEDE BROEC – De VVD in Stede Broec komt in de gemeenteraad van december 2021 met een amendement op het besluit over de toekomst van de onderwijshuisvesting in Stede Broec. Het amendement moet ervoor gaan zorgen dat de schoolgebouwen van De Molenwiek en De Wendel in Bovenkarspel snel worden vervangen door nieuwbouw. Gedachten om tot een Integraal Kind Centrum (IKC) te komen voor plan Zuid in Bovenkarspel dateren al uit 2015.

Een IKC is een organisatie voor kinderen van nul tot dertien jaar, waar onderwijs, opvang en welzijnsactiviteiten zijn samengevoegd. In het geval van plan Zuid gaat het om meerdere voorzieningen samen te voegen. De huidige gebouwen zijn zwaar verouderd en daarbij komt dat De Molenwiek is gehuisvest op twee locaties, hetgeen als niet optimaal wordt ervaren door het schoolbestuur. In dezelfde wijk staan gymzaal De Helt én peuterschool Nijntje Pluis met daarin ook BSO Op Zuid die in dezelfde periode zijn gebouwd als de twee scholen. Daarnaast is GGD Hollands Noorden op zoek naar een alternatieve locatie voor de huisvesting van de Jeugdgezondheidszorg.

Nieuwbouw

Er is wat de VVD betreft veel te lang over gepraat en naar elkaar gewezen. Er is door met name De Molenwiek naar de gemeente gewezen om nieuwbouw te plegen terwijl de gemeente een integrale aanpak wilde en dus dat de besturen van SKO en Present samen om tafel zouden moeten gaan. Dat laatste is recentelijk gebeurd waardoor de stap gemaakt kan worden naar het daadwerkelijk inzetten op een IKC voor plan Zuid in Bovenkarspel.

Raadslid Martien Krijger: “Het heeft lang geduurd. Ons werkbezoek van afgelopen zomer aan De Molenwiek en na het inspreken door de voorzitter van de medezeggenschapsraad van de Molenwiek heeft ons overtuigd dat er een enorme urgentie zit om het IKC te starten. De Molenwiek is tjokvol, alle ruimten zijn bezet, tot zelfs de bezemkast. Erg schokkend is het dat een ‘extra aandacht’-plekje achter een gordijn moet plaatsvinden. Dit is niet van deze tijd! Ook is er geen kantine voor het personeel; deze is opgeofferd voor lesruimte.

Snelheid opvoeren

Er moet een goed integraal plan komen voor alle schoolgebouwen in Stede Broec, want in de nabije toekomst zullen er meer gebouwen moeten worden vernieuwd. De situatie in plan Zuid is volgens de VVD echter nijpend. “Door de geschetste problemen en de staat van de gebouwen hebben wij besloten om een voorstel in te dienen om extra druk achter de plannen te zetten voor een IKC in plan Zuid. Het voornemen voor een nieuw IKC is er al jaren, maar wordt voortdurend vooruit geschoven, daar willen wij een einde aan maken. Wij vinden dat er in 2025 een nieuw gebouw moet staan. Wat ons betreft dus: gas op de plank”, aldus Krijger.

Deel dit artikel