RTV West-Friesland

Politiek

VVD verbannen naar de oppositiebankjes, Hart voor Medemblik, CDA, GB én D66 gaan nieuwe coalitie vormen

MEDEMBLIK – Maar voor het zover is zal er nog wel wat water bij de wijn moeten worden gedaan door alle vier de partijen. Het is dus dan ook maar de vraag hoe vast Hart voor Medemblik blijft vasthouden aan het afschaffen van het recycletarief. Voor de VVD is het na jarenlang besturen nu een periode van plaatsnemen in de oppositiebanken aangebroken.

Iets dat binnen de VVD slecht te verteren viel, dat bleek wel uit de reactie dinsdagavond toen tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad informateur Erik Stegink verslag uitbracht over zijn informatieronden. VVD-fractieleider Jack Stam liet weten dat juist zijn partij geen enkele barricade op heeft geworpen maar dat de VVD wel liever inhoud van een coalitieakkoord voorrang had gegeven.

Astrid Nienhuis

Er wacht de nieuwe formateur, de burgemeester van Heemstede Astrid Nienhuis, nu de taak om de gelederen te sluiten binnen de vier partijen en een coalitie akkoord te smeden. Verwacht wordt dat de formatie niet veel tijd  in beslag zal gaan nemen, of zoals Jack Stam al verwoorde, ‘de nieuwe coalitie is al in beton gegoten.

De verwachte wethouders zijn voor Hart voor Medemblik: Tjeu Berlijn, CDA: Harry Nederpelt, GemeenteBelangen: Gerben Gringhuis, D66 heeft nog geen namen genoemd wie zij naar voren schuiven als wethouder.

Mocht deze coalitie doorgaan dan wacht zijn een immense taak om de tekorten waar de gemeente Medemblik mee kampt op te lossen om niet onder curatele van de provincie te komen, maar ook moet de slechte bestuurscultuur binnen de gemeente Medemblik worden opgelost en als laatste en waarschijnlijk ook het zwaarste dossier is de taakstelling Wmo waar jaarlijks miljoenen tekorten op worden geschreven.

De coalitie kan in deze samenstelling rekenen op 18 van de 29 zetels, een zeer ruime meerderheid dus.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen