Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering vergoedt de kosten die je maakt wanneer er een dienst moet worden georganiseerd voor jouw uitvaart zoals een crematie of een begrafenis. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het werk van de uitvaartverzorger, de kist, de catering, het rouwdrukwerk, etcetera.

Zadel je nabestaanden niet op met onnodige kosten

Door het afsluiten van een uitvaartverzekering zullen de nabestaanden niet worden opgezadeld met de hoge kosten die komen kijken bij het organiseren van een uitvaart. Dit is wel zo fijn, want de kosten van een uitvaart zijn niet heel goedkoop. Daarnaast worden de werkzaamheden ook uit handen genomen door het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Soorten verzekeringen

Er zijn verschillende manier waarop jij je kunt verzekeren. De ene verzekering zorgt voor de uitkering van een som geld terwijl de andere juist gefocust is op uitkering in natura, waarbij diensten die nodig zijn voor de uitvaart worden verzorgd. Het is soms mogelijk om de uitvaart al vooraf te bepalen en te verzekeren. Dat zal misschien een raar gevoel kunnen geven, maar vaak is dit wel de beste optie. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Graag lichten we de twee vormen ook nog een keer toe.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekeringen wordt er een uitkering gedaan in de vorm van natura. Dit betekent dus dat de goederen en diensten (zoals afgesproken) die onderdeel zijn van de uitvaart worden vergoedt. Meestal bestaat de verzekering uit meerdere onderdelen, maar je kunt de verzekering uiteraard uitbreiden. Ook zaken als deze worden vaak op voorhand al afgesproken.

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij deze manier van verzekeren wordt er een som geld uitgekeerd aan de nabestaanden. Hiermee kan de uitvaart worden bekostigd. Dit is de verantwoording van de nabestaanden. Het organiseren van de uitvaart is echter geen verplichting. Je moet dus altijd voorzichtig zijn met de keuze die je maakt betreft het uitkeren aan nabestaanden.

Sommenverzekering

Dit is een verzekering die een beetje lijkt op de kapitaalverzekering. Het enige verschil is dat het verzekerde bedrag enkel aan de uitvaart kan worden besteed. Daarnaast zijn de nabestaanden vrij in het kiezen voor een verzorger van de uitvaart en welke goederen en diensten er van de partij zijn bij de uitvaart.

Combinatie verzekeringen

De combinatie verzekering vergoedt een deel van de kosten in natura en een deel in kapitaal. De basisdiensten zijn vaak gedekt onder het natura gedeelte. Het kapitaalgedeelte kan dan weer worden uitgegeven aan andere aanvullende zaken. Mocht er iets zijn wat de nabestaanden graag als onderdeel van de uitvaart zouden hebben, of mocht er iets anders missen dan kan dat worden geregeld met het uitgekeerde kapitaal.

Hoe vind ik de beste verzekering?

Hoe vind je nu de beste verzekering die het best bijpassend is voor jou? Dit doe je door het inmiddels al lang niet meer onbekende uitvaartverzekeringen vergelijken. Dit de enige manier waarop jij op de beste deal kunt uitkomen voor jouw uitvaartverzekeringen. Door te vergelijken leg je de verzekeringen namelijk (virtueel) direct naast elkaar. Zo kijk je naar belangrijke factoren als de premie maar ook belangrijke voorwaarden en hetgeen dat wordt aangeboden. 

Waar uitvaartverzekeringen vergelijken?

Uitvaartverzekeringen kun je makkelijk vergelijken op de website hier, elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl. Dit is een onafhankelijke website die zich niet mengt in de keuze die jij maakt voor je uitvaartverzekering. Hier kun je simpelweg doen waar dit soort sites voor bedoeld zijn, het vergelijken van verzekeringen. Zo kom jij hoe dan ook op de juiste deal!

Afbeelding van kees luising via Pixabay

Deel dit artikel