Wat je moet weten over een Detox sapkuur

INGEZONDEN MEDEDELING – Als je je de laatste tijd futloos voelt of op zoek bent naar een snelle energietoename, heb je misschien overwogen om een detox sapkuur doen. Sapvasten wint snel aan populariteit als een manier om extra gewicht te verliezen en al je dagelijkse voedingsstoffen binnen te krijgen in het gemak van een draagbare fles. Sapvasten wordt aangeprezen om zijn vermogen om je organen te reinigen en zelfs je huid een gezonde gloed te geven. Maar welke effecten heeft een detox sapkuur echt op je lichaam? Je leest in dit artikel meer hierover.

Wat is detox sapkuur?

Men gebruikt een detox sapkuur als een techniek om rauw sap uit fruit en groenten te halen. Meestal wordt het sap vrijgemaakt door stukken fruit of groenten in een sapmachine te stoppen. De machine gebruikt kracht om het fruit of de groenten tot pulp te verwerken, en scheidt dan het sap van de overgebleven vezels.

Juicen is anders dan blenden. Wanneer je fruit of groenten mengt om een smoothie te maken, wordt het hele fruit gemengd en blijven de vezels van het voedsel in de drank. Het is ook anders dan in de winkel gekocht sap, dat toegevoegde suikers kan bevatten en uit concentraat kan bestaan.

Een detox sapkuur duurt meestal 1-10 dagen. Er zijn verschillende methoden om een kuur te doen. Bij sommige methoden moet alleen vers geperst sap worden gedronken, terwijl bij andere detox kuren extra voedsel mag worden gegeten tijdens de kuur.

Invloed van een detox sapkuur op je gezondheid

Dagenlang alleen geperst sap drinken klinkt misschien uitdagend, maar het heeft zo zijn eigen voordelen. Groenten en fruit leveren essentiële voedingsstoffen en dragen bij aan je algehele gezondheid en welzijn.

Sap bevat verschillende actieve bestanddelen die je gezondheid kunnen verbeteren:

 • Antioxidanten
 • Antimicrobiële eigenschappen die ziektekiemen bestrijden
 • ondersteuning van het immuunsysteem

Tijdens het sapvasten zul je waarschijnlijk een paar kilo afvallen. Maar na afloop is het waarschijnlijk dat die kilo’s weer terugkomen.

Er is geen bewijs dat sapvasten beter voor je is dan het eten van diezelfde groenten en fruit. Maar sommigen geven misschien de voorkeur aan het idee dat ze hun vitamines drinken in plaats van hele vruchten en groenten te eten. Hele producten kunnen veel vezels bevatten, wat bij het eten van grote hoeveelheden moeilijk kan zijn voor de maag.

Voordelen van een detox sapkuur

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een detox sapkuur. De meeste van deze veranderingen gebeuren op een microscopisch niveau in je lichaam.

 • Mega dosis voedingsstoffen.
  • Vers geperst sap bevat echt een enorme hoeveelheid voedingsstoffen. Het bevat veel antioxidanten en immuniteit boosters die je lichaam helpen te regenereren en zichzelf te beschermen. Je lichaam kan vitamine C ook beter opnemen door sap.
 • Verbetert de darmgezondheid.
  • Detox sapkuren, of ook wel sapvasten, verbeteren ook de gezondheid van je darmen. Een goede balans van bacteriën in de darmen is essentieel voor een goede gezondheid. Wanneer het goed wordt gedaan, kan een detox sapkuur ervoor zorgen dat je meer “goede” bacteriën in je darmen hebt, wat gewichtsverlies bevordert.
 • Nuttig voor mensen die moeite hebben met gezond eten.
  • Een detox sapkuur kan de perfecte oplossing zijn voor mensen die niet graag fruit en groenten eten, maar toch willen profiteren van hun voordelen.

Risico’s van sapvasten

 • Gewichtsverlies op korte termijn.
  • Een detox sapkuur wordt vaak gedaan door mensen die willen afvallen in een korte periode van tijd. Je zult waarschijnlijk een paar kilo afvallen tijdens het vasten, maar verwacht dat ze weer terugkomen zodra je je normale dieet hervat.
 • Te veel suiker.
  • Het kan gemakkelijk zijn om te veel suikers binnen te krijgen tijdens het een detox sapkuur. De meeste fruitsoorten hebben een hoog suikergehalte, dus het is het beste om ze te mixen met een gezonde dosis groenten. Houd een verhouding van 3:1 aan tussen groenten en fruit. Zo vermijd je de extra suikers.
 • Mogelijk eiwittekort.
  • De CDC beveelt een dagelijkse eiwitinname aan van 59 gram/dag voor mannen en 46 gram/dag voor vrouwen. Hoewel fruit en groenten kleine hoeveelheden eiwitten bevatten, kan het moeilijk zijn om je dagelijkse hoeveelheid alleen uit sap te halen.
 • Hongergevoel en vermoeidheid.
  • Hoewel het heerlijk kan zijn, geeft vers geperst sap je geen vol gevoel. Een detox sapkuurkan ook suikerpieken veroorzaken vlak na het drinken, waardoor je je zwak en onoplettend kunt voelen. Constante bloedsuikerpieken kunnen ook leiden tot de opbouw van cholesterol in de bloedvaten.

Je moet altijd met je arts overleggen voordat je aan een nieuw dieet of kuur begint, om te zien wat het beste voor je zou kunnen werken. Maar je kan alvast proberen om een keer een gembershot te nemen, een van de lekkere sapjes die er onderdeel van kunnen zijn.

Deel dit artikel