Wat kun je doen wanneer je baby verborgen reflux heeft?

Verborgen reflux bij baby’s is een vorm van reflux waarbij maagzuur en voedsel terugvloeit in de slokdarm zonder dat er duidelijke symptomen zijn zoals huilen en oprispingen. Het kan echter wel leiden tot ongemak, irritatie en pijn in de slokdarm. Verborgen reflux kan vooral bij babys enorm vervelend zijn. Wat je namelijk vaak ziet, is dat er pas na verloop van tijd wordt vastgesteld dat het hierom gaat. Een kindje kan immers niet praten. Des te moeilijker is het daarom dus ook om de diagnose te kunnen stellen. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel allerlei andere methodes om te kunnen achterhalen of een kindje hier last van heeft, maar het is en blijft natuurlijk ontzettend vervelend voor een kind. Heb je het gevoel je kindje last heeft van verborgen reflux, dan zijn er een aantal dingen die je relatief eenvoudig zelf zou kunnen doen.

Andere voeding

Eén van de eerste dingen die mensen proberen op het moment dat een kindje waarschijnlijk last heeft van verborgen reflux, is het veranderen van de voeding. Toch kan het heel goed zijn dat dit niet de oplossing is en het probleem alleen maar erger maakt. Verandering in voeding daarentegen kan wel uitkomst bieden. Daarmee wordt bedoeld dat je de hoeveelheid voeding aanpast en de voeding verdeeld over meerdere flessen. Krijgen ze normaal 5 keer 180 ml, dan kun je ervoor kiezen om nu naar bijvoorbeeld 6 keer 150 te gaan. Werkt dit niet, dan is het altijd belangrijk om in overleg met het consultatiebureau te bepalen welke vervolgstappen er genomen kunnen worden.

Het hoofdeind van het bedje verhogen

Wanneer je kindje net de fles heeft gehad en ze liggen op de rug, dan is de kans natuurlijk vrij groot dat de melk weer omhoog komt. We hoeven je dan niet uit te leggen hoe ontzettend vervelend dit kan zijn op het moment dat je kindje een al reeds geïrriteerde slokdarm heeft. Door het hoofdeind iets op te hogen, ligt het hoofdje een paar centimeter hoger dan de voetjes, waardoor de melk niet naar boven kan, maar beter in de maag blijft. Dit kan ervoor zorgen dat je kindje minder snel hoeft te spugen, waardoor het ook geen last heeft van de slokdarm.

Tijd tussen de voeding en het slapen

Voldoende tijd tussen de fles en het buikslapen baby kan ervoor zorgen dat de melk voldoende door het lichaam is opgenomen en eventueel zelfs ook al is uitgeplast. Door je kind niet direct naar bed te brengen, zul je zien dat het lichaam de melk beter kan verwerken, waardoor je kindje minder snel hoeft te braken. Dit in combinatie met het iets ophogen van het hoofdeind, kan ervoor zorgen dat de problemen binnen de kortste keren een stuk minder worden. Uiteraard is het wel zaak dat je de kinderarts of het consultatiebureau inlicht, zodat ze het kritisch in de gaten kunnen blijven houden. Verborgen reflux kan namelijk tot op latere leeftijd blijven opspelen en een geïrriteerde slokdarm is natuurlijk alles behalve prettig.

Deel dit artikel