Wat verdient een gemeenteraadslid

WEST-FRIESLAND – Raadslid zijn is geen fulltime baan voor de meesten maar je doet het erbij en dan vooral in de avonduren en in de weekenden. Gemiddeld werkt een raadslid tussen de 16 en 20 uur per week. Als een raadslid afscheid neemt van de gemeenteraad krijgt deze niet zoals bijvoorbeeld leden van de Tweede Kamer wachtgeld.

In de uren die een raadslid bezig is voor de gemeente waarvoor hij in de raad zit doet een raadslid een hoop werkzaamheden. Zo bezoekt een raadslid de commissievergaderingen en 1x per maand de gemeenteraadsvergadering. Daarnaast zijn er nog de fractievergaderingen en heeft een raadslid vaak veel informatie te lezen die vanuit de samenleving en de gemeente naar hem/haar worden toegestuurd.

Het lezen van de stukken die vanuit de griffie en het college aan raadsleden worden verzonden neemt ook vaak vele uren in beslag, moeten er aantekeningen worden gemaakt en daarop vaak weer vragen worden gesteld aan het college.

Maar wat verdiend nu een raadslid

Dat hangt puur af van hoeveel inwoners een gemeente heeft. Zo hebben de gemeente Opmeer, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Koggenland minder dan 40.000 inwoners en dan krijgt het raadslid als maandelijkse vergoeding 1.047,82 euro, maar een raadslid in de gemeente Medemblik met meer dan 40.000 inwoners is de maandelijkse vergoeding 1.362,81 euro per maand. Een raadslid in de gemeenteraad van Hoorn is spekkoper, die ziet elke maand als maandelijkse vergoeding 1.594,69 euro worden bijgeschreven.

Maar daar blijft het niet bij, zo heeft een raadslid ook recht op onkostenvergoedingen, dit is een vast bedrag per maand en bedraagt 181,28 euro. Daarnaast krijgt een fractievoorzitter nog eens een extra toelage van 74,81 euro per maand en daarboven op nog eens 10,68 euro per maand per lid in de fractie van de partij met een maximum van 160,29 euro.

Maar vaak draagt een raadslid een (groot) deel van de inkomsten af aan de partij, deze kan daar dan weer campagnes betalen.

Deel dit artikel