Weerbericht West-Friesland: bewolkt, af en toe regen. Zaterdag grote verschillen tussen noord en zuid

WEST-FRIESLAND – Vandaag is het vrijwel overal bewolkt met van het noorden uit geleidelijk op steeds meer plaatsen af en toe regen of motregen. Het westen maakt nog de meeste kans op een enkele opklaring. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C, maar in de loop van de dag daalt de temperatuur van het noorden uit.

Aan het einde van de avond loopt de temperatuur uiteen van rond het vriespunt in het noordoosten tot 7°C in het uiterste zuidwesten. In het noorden wordt het dan droog maar kan de neerslag eerst mogelijk nog korte tijd overgaan in natte sneeuw of sneeuw.

De wind komt uit west tot zuidwest en is meest matig, aan de westkust aanvankelijk vrij krachtig tot krachtig. In de noordelijke helft draait de wind in de loop van de dag naar een noordelijke richting en in de avond draait de wind vrijwel overal naar noordoost tot oost.

Komende nacht blijft het in het midden en zuiden bewolkt met in het zuiden regen en in de buurt van de grote rivieren mogelijk ook lichte (natte) sneeuw. In het noorden klaart het op. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -5°C in het uiterste noordoosten tot +4°C in het uiterste zuiden. In het noorden en midden is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De wind komt uit oost tot noordoost en wordt matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdag overdag zijn de verschillen tussen noord en zuid groot. In het noorden schijnt de zon en blijft de temperatuur iets onder nul. In het noorden en midden kan het lokaal nog glad zijn voor bevriezing en de wind maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder. De opklaringen in het noorden breiden zich over het midden van het land uit en daar komt de maximumtemperatuur rond het vriespunt uit. In het zuiden blijft het bewolkt en valt er vooral in de ochtend regen of natte sneeuw. In de middag wordt het ook daar geleidelijk droog bij een maximumtemperatuur van een graad of 2. De wind komt uit oost tot noordoost en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de avond wordt de bewolking in het zuiden dunner en gaat het in vrijwel het hele land licht vriezen. (Bron: KNMI)

Deel dit artikel