Weerbericht West-Friesland: Bewolkt en overwegend droog, woensdag eerst (mot)regen, later meer zon

WEST-FRIESLAND – Het weerbeeld is vandaag grijs. Zeer lokaal kan wat lichte motregen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. Vanochtend is het nagenoeg windstil, in de loop van de middag wordt de wind zwak zuidwestelijk. In de avond neemt de wind in de kustprovincies toe naar matig, langs de noordwestkust mogelijk naar vrij krachtig.

In de nacht naar woensdag is het bewolkt en in de loop van de nacht gaat er van het westen uit op steeds meer plaatsen lichte regen of motregen vallen. De temperatuur ligt landinwaarts rond 5°C, langs de kust loopt de temperatuur geleidelijk op richting 10°C aan het einde van de nacht. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Woensdagochtend trekken bewolking en neerslag zuidoostwaarts en breekt de zon van het noordwesten uit op steeds meer plaatsen door. De laatste neerslag verlaat halverwege de middag het uiterste zuidoosten. Met een maximumtemperatuur van ca. 11°C wordt het een stuk zachter dan de afgelopen dagen. In de loop van de ochtend draait de wind van zuidwest naar westelijke richtingen en is daarbij langs de kust matig tot vrij krachtig.

Een hoog net ten westen van Bretagne zorgt voor een westelijke stroming. Het hoog trekt langzaam oostwaarts en ligt in het weekend boven Noord-Frankrijk waar het langzaam verdwijnt. In het weekend komt er een ander, krachtiger hoog ten noordwesten van Ierland te liggen. Op zondag passeert het koufront en komt er een noordelijke stroming op gang. Aan het begin van volgende week zakt een lagedrukgebied vanaf de Noordpool af naar Scandinavië waardoor bij ons de stroming weer westelijk wordt. Drukstijgingen boven Groenland zorgen vanaf halverwege volgende week volgende de operationele run voor een nieuw transport van koude lucht vanuit de poolstreken naar onze omgeving. Vanwege de lange strijklengte over relatief warm zeewater gaat het daarbij wel om getransformeerde Arctische lucht.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Tot en met begin volgende week is er weinig onzekerheid over de grootschalige ontwikkelingen. Daarna zien we toenemende verschillen, hoewel een Atlantische hoogterug het meest waarschijnlijke scenario is. Er zijn ook leden die een tijdelijke blokkade boven Scandinavië berekenen, maar die zijn in de minderheid. Ook op de lange termijn zien we een voorkeur voor de Atlantische hoogterug, waarbij het de vraag is of de stroming boven onze omgeving meer anticyclonaal of juist meer cyclonaal wordt. De temperatuur ligt de eerste dagen aan de hoge kant, na het koufront van zondag komt de temperatuur enkele graden beneden het langjarig gemiddelde te liggen met vooral landinwaarts een toenemende kans op lichte vorst in de nachten. We zien in de loop van volgende week ook een toenemend maar gering signaal voor wat winterse neerslag.

(Bron: KNMI)

Deel dit artikel