RTV West-Friesland

Bedrijven

Welwonen: ‘We kunnen de gevolgen van de klimaatverandering niet langer voor ons uitschuiven’

ENKHUIZEN – Het kabinet kondigde aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Het kabinet wil hiermee voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren duidelijkheid bieden en wijzigt hiervoor het besluit bouwwerken leefomgeving, ook wel bouwbesluit genoemd.

Forse besparing van aardgas

Door over te stappen op meer duurzame verwarmingsinstallaties kan veel aardgas worden bespaard, dat is goed voor het klimaat en zorgt voor een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp, deze gebruikt helemaal geen aardgas. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, ook dat is een duurzame manier om de woning te verwarmen.

Welwonen gaat kijken hoe deze nieuwe verplichting te realiseren

We kunnen de gevolgen van de klimaatverandering niet langer voor ons uitschuiven. Daarom doen we er bij Welwonen alles aan om de afgesproken duurzaamheidsdoelstelling van 2030 te halen. Het klimaat gaat ons allemaal aan en de belangen zijn groot. Het past bij deze tijd dat de klimaatambities minder vrijblijvend worden. Verplichtingen en andere klimaatafspraken houden ons als corporaties scherp en inspireren de markt tot innovatie. Dat hybride warmtepompen of een duurzaam alternatief vanaf 2026 de standaard worden vind ik dan ook positief,‘ zegt Wiesje van der Weide, directeur-bestuurder van Welwonen

We bekijken de komende tijd hoe we deze nieuwe verplichting kunnen realiseren. Het realiseren van de afgesproken duurzaamheidsdoelstelling van 2030 te halen gaat bij ons verder dan alleen warmtepompen. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met isolatie en zonnepanelen. 

Bij iedere CV-ketel die we vervangen, kiest Welwonen voor de meest passende duurzame optie. Soms is er minder mogelijk dan wij zelf willen, want niet alle woningen zijn geschikt qua indeling of ruimte. Hiervoor zullen we op termijn alternatieven voor moeten bedenken.

Kabinet trekt samen op met installateurs en fabrikanten

Het kabinet trekt hierin samen op met de installatiebranche (vertegenwoordigd door Techniek Nederland) en de fabrikanten (vertegenwoordigd door de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen). Techniek Nederland zet alles op alles om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtepompmonteurs zijn. Door te zorgen dat er straks in iedere regio een opleidingslocatie is waar monteurs zich kunnen laten bijscholen en door het ontwikkelen van specifieke opleidingen voor zij-instromers. Techniek Nederland gaat monteurs ondersteunen door tools die bijvoorbeeld laten zien welke woningen geschikt zijn voor (hybride) warmtepompen. Woningeigenaren worden geholpen doordat er kwaliteitseisen gesteld gaan worden aan producten, installaties en vakmanschap. Fabrikanten investeren in een forse opschaling van de productie, onder andere door op korte termijn 3 extra productielocaties in Nederland te openen. Daarnaast komen er meer trainingsfaciliteiten voor monteurs. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en uniformer. Dit zorgt voor goedkopere apparaten die veel makkelijker te installeren zijn.

Alex Min, van Installatiebedrijf Min uit Medemblik vertelt in gesprek met Medemblik Praat dat het allemaal wel mooi en aardig is, maar installateurs moeten herscholen. Volgens Min moet het nog maar worden gezien of in 2026 überhaupt wel aan de vraag kan worden voldaan door de fabrikanten omdat er een wereldwijde chiptekort is.

Over de aanschaf van een warmtepomp is Alex Min ook duidelijk, behalve de 4000 euro subsidie de de gemeente Medemblik geeft om van het gas af te gaan kunnen mensen die van het gas afgaan ook een landelijke subsidie van 2700 euro aanvragen waardoor de aanschaf van een warmtepomp eigenlijk gratis is, ‘je moet het enkel even voorschieten,‘ aldus Alex Min.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen