WerkSaam Westfriesland wint Cedris waarderingsprijs

WEST-FRIESLAND – Het project waarbij WerkSaam Westfriesland nieuwkomers opleidt tot zorgmedewerkers, heeft de Cedris Waarderingsprijs gewonnen. Deze jaarlijkse prijs beloont bijzondere initiatieven die zich op een innovatieve manier inzetten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.  

Het project van WerkSaam leidt nieuwkomers of vluchtelingen in drie jaar tijd op tot zorgmedewerkers. Ze krijgen daarbij extra begeleiding in de Nederlandse taal en doen werkervaring op bij samenwerkingspartner Omring. Daarmee slaat het traject twee vliegen in één klap: de nieuwkomers vinden aansluiting op de arbeidsmarkt en het tekort aan goed opgeleide zorgmedewerkers wordt opgelost. De jury roemt het feit dat het project daardoor bijdraagt aan het overbruggen van maatschappelijke vooroordelen en culturele verschillen. De nieuwbakken zorgverleners krijgen nauw contact met de zorgbehoevenden en kunnen zo van elkaar leren.

Projectleider Rachida Chakir kreeg de Waarderingsprijs en een cheque van 2.500 euro uitgereikt en is ontzettend blij met de winst. “Het is een belangrijk initiatief. Onze deelnemers hebben een baan en zijn uit de uitkering. Dat is super. Ik wil het gewonnen geldbedrag dan ook graag gebruiken om hen te belonen en een keer voor hén te zorgen. Dat verdienen ze!”

Naast WerkSaam ontving ook FC Emmen de Waarderingsprijs. In hun project ‘Naoberschap Inside’ worden gedetineerden uit de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen, die in de laatste fase van hun straf zitten, begeleid richting een plek op de arbeidsmarkt. De Aanmoedigingsprijs en een cheque van 750 euro zijn overhandigd aan DCW in Enschede. In dat project wordt een 3D-printer gebruikt om extra hulpmiddelen te maken, zodat werknemers met een fysieke uitdaging hun taken beter kunnen uitvoeren.

Deel dit artikel