Wervershover schoot zwaar onder invloed met spijkerpistool op beste vriend

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

WERVERSHOOF – Een 28-jarige man uit Wervershoof was zwaar onder invloed van drugs en slaappillen toen hij op 24 juni naar het huis ging van zijn beste vriend. Daar stak hij in psychotische toestand de brievenbus in brand en schoot hij met een spijkerpistool een spijker van 32 millimeter in de borst van zijn maat. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar. ,,Waarom ik het heb gedaan, daar snap ik nog steeds niets van”, zei René H. ,,Ik vind het verschrikkelijk.”

De eis van de officier van justitie was 420 dagen celstraf, waarvan 303 dagen voorwaardelijk. Ze wil dat H. zich verplicht laat behandelen voor zijn verslavingsproblemen. Hij zit nu al in een afkickkliniek sinds zijn schorsing in oktober. Daarvoor zat hij in voorarrest in de gevangenis: in totaal 117 dagen.

Volgens deskundigen is de man licht verstandelijk beperkt en was hij verminderd toerekeningsvatbaar daardoor en door het gebruik van de drugs en de slaappillen. De hele nacht voor het incident, dat ’s morgens vroeg gebeurde, is een groot zwart gat voor de verdachte. Hij heeft er geen enkele herinnering aan. ,,Echt, ik weet er niets meer van.”

De rechter vroeg hem of hij nog wel iets weet van de avond daarvoor. ,,Ja, we waren aan het klussen in de werkplaats. Ik was heel erg moe, want ik had een paar nachten niet geslapen. Daarom heb ik speed genomen. Dan kon ik weer even doorgaan, ik kreeg er energie van.” De man zei dat hij vaak te veel hooi op zijn vork neemt. ,,Ik neem te veel klussen aan.”

De cocktail van drugs en slaappillen leidde tot een levensgevaarlijke situatie, zei de officier van justitie. Volgens haar had de man dit moeten weten toen hij de drugs en pillen met elkaar innam. Ze vond poging tot doodslag bewezen, maar hield bij haar eis rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

Het slachtoffer riep toen het gebeurde uit: ‘Wat doe je nou? Ik ben toch je beste maat?’ H. was toen volgens het slachtoffer wild en niet aanspreekbaar. Hij wil alleen maar dat zijn vriend wordt behandeld en de beste hulp krijgt. Aangifte wilde hij niet doen. De man kwam er genadig vanaf. Hij moest wel behandeld worden in het ziekenhuis. Volgens een arts had de spijker een dodelijk gevolg kunnen hebben als die in het hart terecht was gekomen. Dat was niet het geval. De spijker kwam boven de tepel terecht, raakte geen vitale organen, is verwijderd en het slachtoffer moest een week rustig aandoen.

,,Ik vind het een goed idee om af te kicken’‘, zei de verdachte. Hij wil zijn leven graag zo snel mogelijk weer oppakken en hard aan het werk. De rechtbank doet op 8 februari uitspraak.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category