Westfries bedrijfsleven bespaart op Russisch gas met challenge

WEST-FRIESLAND – De gasprijzen gaan door het dak. Duurzaam Ondernemersloket Westfriesland daagt bedrijven met een challenge uit meer energie te besparen. Zo maken ondernemers zich minder afhankelijk van Russisch gas én gaan we voor energieneutraal. 

Er is volop aandacht voor het gebruik van Russisch gas. Want financieren we onderaan de streep zo niet de oorlog in Oekraïne? Het beste wat we kunnen doen voor de wereld, het milieu én onze eigen portemonnee is zo min mogelijk energie gebruiken. Onszelf minder afhankelijk maken van onbetrouwbare leveranciers.

Directeur Bashar al Badri: “Om bedrijven te helpen die eerste stappen te zetten richting energieneutraal ondernemen heeft het Duurzaam Ondernemersloket de Energiesprong ontwikkeld. En om aandacht te vragen voor het besparen op de energierekening daagt ze Westfriese bedrijven uit. Via social media kunnen ondernemers elkaar inspireren over hoe zij energie besparen. Vervolgens dagen ze maximaal drie bedrijven uit om hetzelfde te doen. Zo hopen we het Westfriese bedrijfsleven in beweging te krijgen waar het gaat om energie besparen.”

Meedoen aan de Challenge

Deelnemen aan de challenge kan op twee manieren: ondernemers worden genomineerd door anderen óf ze beginnen zelf met delen en nomineren anderen. Hoe meer ondernemers delen hoe ze energie besparen; hoe meer andere ondernemers geïnspireerd raken óók stappen te zetten. Op www.duurzaamondernemersloket.nl/inspiratie/challenge staat de tekst die je kunt aanvullen en delen. Binnen een minuut is het voor elkaar.

De Energiesprong

Met de Energiesprong ondersteunt het loket, samen met partners BEplus Westfriesland en Klimaatroute, ondernemers bij het energieneutraal maken van hun bedrijf. Met een energiescan en monitoring krijgen bedrijven meer inzicht in hun energie-ge- en verbruik en in de mogelijkheden om te besparen. Vervolgens begeleidt het loket het traject om de energiebesparende maatregelen te realiseren, inclusief de aanvraag van subsidies. De Energiesprong is onafhankelijk en werkt zonder winstoogmerk. Bashar al Badri: ‘Inmiddels hebben al 35 bedrijven zich aangemeld voor de Energiesprong maar het doel voor 2022 is 200 bedrijven. Dit aantal willen we ieder jaar verdubbelen tot ondernemend Westfriesland uiteindelijk energieneutraal is.’

Deel dit artikel