Westfriese bibliotheken bieden hulp bij het invullen van de belastingaangifte

WEST-FRIESLAND – De belastingaangifte mag weer ingevuld worden, maar hoe zat dat ook alweer met de DigiD, waar vind je de juiste informatie en hoe vul je de aangifte in? Kom naar het Informatiepunt Digitale Overheid en de Formulierenbrigade van VrijwilligersNH bij de Westfriese Bibliotheken in jouw gemeente.

Op verschillende momenten in je leven krijg je te maken met nieuwe instanties. Je belastingaangifte invullen, je toeslagen aanvragen, je verzekeringen beheren, je medisch dossier inzien en tegenwoordig je coronavaccinaties of toegangsbewijs opslaan: dat doe je allemaal online. Het is logisch dat je daar je weg in moet vinden. Bij welk loket moet je zijn? Hoe log je in met je DigiD? Hoe werkt de overheidsapp? Wat bedoelen ze met die vraag? Waarom krijg je een foutmelding bij het verzenden?

Bibliotheken in het hele land zijn aangewezen als Informatiepunten Digitale Overheid: een plek in de buurt waar je terecht kan voor persoonlijke hulp nu veel loketten vervangen zijn door een digitaal alternatief. Bibliotheekmedewerkers kunnen vragen beantwoorden tot het moment dat er ingelogd moet worden met de DigiD-gegevens. De Formulierenbrigade kan zowel voor als achter de inlog helpen, bij privacygevoelige informatie en aanvragen, en daarmee vormen zij een waardevolle combinatie met de Bibliotheek. VrijwilligersNH heeft inmiddels Formulierenbrigades in de bibliotheken Medemblik, Hoogkarspel, De Goorn, Hoorn en op het gemeentehuis Medemblik in Wognum. In de Bibliotheek Enkhuizen kun je op afspraak terecht bij de Sociaal Raadsvrouw van MEE & De Wering.

Het is niet nodig om een afspraak te maken (met uitzondering van de Sociaal Raadsvrouw in Medemblik) en je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Hulp is gratis en voor inwoners van de betreffende gemeente. Het Informatiepunt Digitale Overheid is er vooral om de weg te wijzen naar het juiste loket en algemene vragen te beantwoorden waarbij niet ingelogd wordt met DigiD. De Formulierenbrigade en de Sociaal Raadsvrouw kunnen ook meekijken naar vragen waarvoor je in moet loggen. Als je belastingaangifte te complex is word je doorverwezen naar de juiste instantie om je verder te helpen.

Voor meer informatie en openingstijden van de Formulierenbrigade, zie:

www.formulierenbrigadewf.nl

Deel dit artikel