Westfriese gemeenten moeten broekriem stevig aantrekken na 2025, vele minder geld vanuit het Rijk, zware bezuinigingen liggen op de loer

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

WEST-FRIESLAND – Niemand die het weet hoe de financiële toekomst van de gemeenten in West-Friesland er na 2026 gaat uit zien. Tot die tijd komt er vanuit het Rijk nog veel geld richting de gemeenten in Nederland maar na 2026 krijgen de gemeenten bijna 100 euro minder per inwoner, van 137 euro naar nog maar 47 euro… Het maken van een voorjaarsnota zal dan heel moeilijk gaan worden.

De gemeenten in Nederland hebben de duistere toekomst ook al een naam gegeven, ‘Ravijnland’ omdat veel gemeenten door Rutte IV het ravijn in gaan worden geduwd volgens de Nederlandse gemeenten. Het kabinet schort de zogeheten opschalingskorting op, een zeer omstreden bezuiniging, waardoor de gemeenten t/m 2025 hun inkomsten met bijna 2.5 miljard zien stijgen.

Maar in 2026 zal de klap gaan komen, de website binnenlandsbestuur.nl schrijft: “Maar dan. Het jaar erop, in 2026, vallen die baten sterk terug naar 840 miljoen euro omdat het kabinet in het coalitieakkoord aangaf niet over het eigen graf heen te willen regeren. Voor een gemiddelde gemeente met 50.000 inwoners betekent dat een neerwaartse bijstelling van 4,5 miljoen euro. Ofwel: in plaats van 137 euro per inwoner, nog maar 47 euro per inwoner. En er zijn gemeenten met nog grotere nadeeleffecten als gevolg van een andere operatie: de herverdeling van het gemeentefonds per 2023.”

Rode cijfers, financiële problemen

De gemeenten in West-Friesland die vanaf 2026 te maken gaat krijgen met fors minder inkomsten vanuit het Rijk zullen dan wederom de broekriem enkele gaatjes moeten aantrekken en liggen stevige belastingverhogingen op de loer en zal ook gaan worden gekeken naar subsidies voor het bedrijfsleven.

Voorsorteren

Dat maakt het voor de pas gekozen gemeenteraden bijna onmogelijk om dit voorjaar een kadernota op te stellen die structureel sluitend is’, zegt gemeentefondsspecialist Dirk Jans van LIAS PAUW/Inergy tegen Binnenlands Bestuur. ‘Het is eigenlijk onmogelijk dan al een oplossing te hebben voor het ravijnjaar. Daarmee is niet alleen de kadernota niet structureel sluitend, maar ook de begroting 2023-2026 niet’, zegt Jans.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category