Westfriese minima zien de winter met angst tegemoet, energiekosten niet meer op te brengen

WEST-FRIESLAND – De gasprijs is ook vandaag weer naar een nieuw recordhoogte gestegen waardoor de vraag kan worden gesteld niet of maar hoeveel mensen die de energierekening nu al amper meer kunnen betalen de winter moeten doorkomen.

De gasprijs bedraagt momenteel gemiddeld 2,56 euro per m3 en de deskundigen verwachten dat er pas een daling van de gasprijs medio 2023 zal gaan plaatsvinden omdat dan de aanvoer van aardgas en LNG (vloeibaar gas) vanuit andere landen op gang is gekomen. Nederland is nu druk bezig om de aardgasopslag bij o.a. Alkmaar vol te krijgen en ook om met spoed nieuwe LNG-terminals te realiseren in o.a. Rotterdam en in de Eemshaven in Groningen.

Maar daar zijn de mensen die moeten rondkomen van een minimum inkomen zijn daar niet mee gebaat. Het kabinet heeft opdracht van de Tweede Kamer gekregen om nog dit jaar met een extra uitkering te komen voor deze groep mensen om de pijn te verzachten, maar de hoogte van dit bedrag is nog niet bekend.

Meerdere deskundigen roepen het kabinet op om toch te gaan kijken om extra aardgas uit de Groningse bodem te pompen en de bewoners daar meer dan ruimschoots voor de schade te compenseren, er moet dan gedacht worden aan bedragen van 500.000 euro tot ver boven het miljoen euro.

Als de productie in Groningen weer verhoogd gaat worden zal de gasprijs in Nederland snel gaan dalen, Nederland heeft op dit moment de één na hoogste gasprijs van Europa vooral door de heffingen die op aardgas rusten.

Deel dit artikel